fbpx Доброто е заразително | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ираван Хира, ген. директор на HP България и председател на БФБЛ

Доброто е заразително

На 25 февруари в София ще станат известни отличените в една от най-интересните и социални надпревари - Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Тази година състезанието отбелязва рекорд в 11-годишната си история – за отличията се състезават 56 компании, които са подали 70 проекта, реализирани през 2013 г. За сравнение, 43 компании участваха през 2012 г., а през 2013 г. броят им бе 50. Стабилната тенденция за ръст на участниците е ясен знак, че мисията да се популяризират ценностите на корпоративната социална отговорност и да се насърчава бизнеса в България да развива активна социална политика има смисъл. Сп. Твоят БИЗНЕС е медиен партньор на годишните награди.

В конкурса тази година се включиха малки и големи компании, както български, така и международни, с разнородни сфери на дейност. Повечето от тях са базирани в София, но има и кандидати от Русе и Варна, докато дейността на друга част е съсредоточена в определени региони, включително в малки населени места. Представителността е налице в още едно отношение – половината от участниците са членове на БФБЛ, останалите са компании, които не членуват във Форума.

За същността на КСО, разговаряхме с Ираван Хира, Генерален директор на HP България и председател на БФБЛ

Г-н Хира, какво е днес актуалното звучене на КСО?

- Казано най-общо, корпоративната социална отговорност (КСО) е действие, което дава смисъл. Смисълът да правим бизнес, да постигаме целите си, дори погледнато по-философски - смисълът да живеем. Да оставим нещо след себе си, нещо по-добро за самото общество и за следващото поколение. Днешната визия за КСО е осъзнатата възможност на бизнеса да оставя значима следа след себе си.

Икономическата криза все още е в сериозна схватка с бизнеса. Как компаниите намират сили и възможност да бъдат социално отговорни?

- Със сигурност кризата повлия естествено на цялата екосистема и това перо, което се нуждае от допълнителни инвестиции, е най-потърпевшо. От друга страна, кризата сплотява бизнеса. Хората се обединяват и дават всичко от себе си. Бих дал една метафора с човек, когато попадне във форсмажорни обстоятелства, национална катастрофа или бедствие - тогава хората стават по-сърдечни и състрадателни. Затова виждам една положителна тенденция. Може би когато нещата вървяха по-спокойно, ние се чувствахме като на „плажа“ – добре си и не мислиш за трудности. Но в една критична ситуация човек си дава сметка за реалността. Така че, аз наблюдавам много по-голяма ангажираност не само на компаниите, но и на служителите. Това е тенденция, която продължава от няколко години.

Развихте ли нови дейности във вашата компания?

- Да, и това, което направихме за последните четири години е много повече, от това, което правихме преди. Хубавата новина е ,че проектите свързани с КСО се развиха на качествено ниво. Служителите на НР България вярват и се ангажират с каузите. Те идват и споделят различни идеи, за които биха искали да се ангажират и търсят помощ от компанията да ги подкрепи - първо духом, а след това, ако може организационно.

Ние се развихме в три основни направления – едното е подпомагане на хора и организации, които има нужда от помощ. Второто е подпомагане на организации и личности, които имат потенциал, но имат нужда някой да инвестира в техните възможности. И третото направление е свързано с грижата за околната среда. Нашите служители започнаха да генерират различни идеи, ние трябваше да съберем всичките и да фокусираме усилията в тези три посоки.

Какви са очакванията Ви за проектите в конкурса на БФБЛ тази година?

- Конкурсите за проекти в сферата на КСО вече се провеждат от две петилетки и тенденцията е да се увеличава броят на участниците. Миналата година имахме 60 проекта, което беше рекорд. Тази година очаквам дори да са повече. Все повече компании стартират проекти, свързани с КСО, което показва ангажираността на бизнеса. Другото интересно е да видим втора или трета фаза на предишните проекти – т.е. да се покаже едно устойчиво развитие.

Често пъти в общественото пространство се коментира, че конкурсите са предварително решени. Какви са ценностите, които ще търсите в проектите и кое ще е гарант за обективност при журиране?

- За съжаление, съществува мнение, че когато има конкурс, той е предрешен. Нашият гарант е името и брандът, които вече повече от десет години градим. Идеята на конкурсите не е толкова ПР, колкото желание да се даде гласност и да се поощрят усилията на хилядите организации, които вярват в тази кауза. Буквално до последните секунди преди церемонията не се знае кой е победителят. В комисията са утвърдени личности и те няма да заложат името си, което са градили с години. Винаги се забелязва голямо единомислие – отличените проектите се избират почти единодушно. А критериите са ясни – максимално позитивно влияние на проекта върху обществото.

Дали компаниите не използват каузите си маркетингов и рекламен похват?

- Ако има такива компании, може би това е първоначалната нишка, за която се хващат, но постепенно идеите стават кауза. Защото кауза е нещо, което правиш с душа и сърце. И ако някои започват с търсене на ПР ефект, много бързо биват заразени от тази кауза, виждайки щастливите очи на хората, на които помагат или благодарствените писма, които получават. Разговаряйки с много представители на различните компании, защото в БФБЛ основната мисия е да разпространяваме етичния кодекс и мисията на КСО, забелязваме, че повечето компании в България са осъзнали, че когато даваш – получаваш. Получаваш на първо място доверие, което е най-важното за развитието на една успешна компания, но още по-важното – получаваш истинско човешко удовлетворение, че си допринесъл с нещо за усмивките на хората.

През миналото лято направихме анкета сред нашите читатели във връзка с подготовка на една статия „Има ли лицемерия в КСО?“. 75% от анкетираните отговориха положително. Как Вие бихте коментирал това?

- Може би има наложено такова възприемане на нещата. Но аз съм убеден, че тези компании, които дългосрочно се занимават с КСО градят мисия. Трябва да се знае, че помагайки на обществото, ние получаваме. Защото така се зареждаме и това ни дава сили за тежки бизнес решения. Трябва да кажа, че има много организации, малки, фирми, частни лица, които не искат да се включат в конкурса, защото не търсят гласност на своите каузи. Но ние се опитваме по елегантен начин да покажем добрите примери, защото те са заразителни.

Кажете две основни правила в бизнес поведението на компаниите.

- Най-важното в бизнеса е да има доверие и уважение. И когато човек уважава не само партньорите си, а конкурентите, държавата и обществото, този бизнес ще бъде успешен. И съответно, когато един бизнес трябва да се довери и изгради доверие към себе си, тогава идват успехите.