fbpx ERP за дистрибуторски компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ERP за дистрибуторски компании

 

Ако сте дистрибутор на храни и напитки, сигурно се чувствате притиснати от някои предизвикателства на пазара, като засилена конкуренция или натиск за все по-ниски цени. Един от основните инструменти, който може да ви бъде в помощ, е ERP решение за управление на бизнеса. Но имайте предвид, че не всички ERP системи притежават пълния набор от функционалност, необходима за една дистрибуторска компания.

За да ви улесним, ето някои функции, които да търсите, когато избирате ERP система за дистрибуторска компания.

  1. Модул за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM).

Наличието на пълна CRM функционалност с цялата натрупана история за клиента, ви дава както инструменти за подобряване на вашите маркетингови дейности, така и възможност да подобрявате обслужването и да продавате повече на текущите си клиенти.

  1. Цени, отстъпки и промоции

За дистрибуторската компания е от съществено значение да може да ценообразува и управлява отстъпките в ERP системата. Това означава да можете да работите с отстъпки за оборот през зададен период от време, отстъпки в зависимост от количеството или мерната единица на конкретен артикул, отстъпки за общо количество или стойност на продажбата, отстъпка за плащане в брой и много други.

  1. Управление на вземания и кредитни лимити

Тази функционалност ще ви даде автоматизиране и контрол над следенето на вземанията, а именно – контрол над кредитни лимити и просрочени вземания при въвеждане на поръчки и експедиране на стоки, одобрение на поръчки, а в най-добрия случай - с възможност за отдалечено одобряване през мобилни устройства или електронна поща.

  1. Бързо и гъвкаво въвеждане и промяна на поръчки

За да бъдат клиентите ви доволни, трябва да сте сигурни, че изпълнявате поръчките им точно и навреме. Затова при избор на ERP система търсете функционалност, с която ще можете да следите отклоненията в изпълнението на поръчките, така че да можете да ги минимизирате и подобрявате.

  1. Планиране и контрол на наличностите

Осигуряването на необходимите наличности, при това без да се стига до презапасяване, е трудност за повечето производители и дистрибутори. С правилното ERP решение ще можете да автоматизирате планирането на складовите наличности и създаването на поръчки за доставка. Така ще можете да оптимизирате складовата си наличност и да минимизирате презапасяването.