fbpx Голямата част от служителите искат да работят от вкъщи, но работодателите се притесняват за ефективността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Голямата част от служителите искат да работят от вкъщи, но работодателите се притесняват за ефективността

Водеща снимка
Да

Голямата част от служителите искат да работят от вкъщи, но работодателите се притесняват за ефективността

64,21% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (3-5 дни в седмицата), показва ново проучване на кариерната платформа Kaderabotim.bg, която е специализирана в предоставянето на информация за пазара на труда в България, проведено паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодателя.

Допитването дава представа за актуалните тенденции по отношение на дистанционната работа у нас. Според него към момента 58,00% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% – предимно от офиса. Резултатите показват още, че 39,35% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса. 34,13% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си, а 26,51% биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор.

Причините, поради които работещите българи предпочитат да упражняват професията си дистанционно, са, че са по-продуктивни (47,45%), могат да поемат допълнителни ангажименти – втора работа (12,88%), както и че могат да се грижат за семейството, децата и домакинството си, докато работят от вкъщи – 66,67 процента.

Едва 38,03% от анкетираните отговарят, че биха се съгласили да работят предимно от офиса (от 3 до 5 дни в седмицата). Причините да вземат това решение са по-добрата ефективност (43,16%), възможностите за повече социализация (41,84%), както и че такова е желанието на мениджмънта в компанията (31,57 процента).

„Въпреки че пандемията отмина, наблюдаваме последствията от нея на пазара на труда. По-конкретно, повече от 31% продължават да работят от вкъщи и биха се върнали в офиса само ако бъдат помолени да го направят. Нещо повече, почти 40% от служителите биха потърсили друга работа, ако от тях се изисква да работят от офиса. Така че професионалистите от „Човешки ресурси“ са в трудната позиция между запазването на свободата на служителите сами да избират как да работят, но също така и нарастващата нужда от ефективност. Всъщност, ако съберем процентите в проучването виждаме, че за почти 20% от професионалистите от „Човешки ресурси“ основните притеснения относно дистанционната работа са свързани с ефективността. Може би решението е работодателите да обърнат повече внимание на благосъстоянието на своите служители и непрекъснато да намират нови начини за мотивиране и задържане на служителите“, казва Костин Тудор, основател и изпълнителен директор на платформата.

Работодателите

81,87% от работодателите, участвали в проучването, споделят, че са обсъждали с отдел „Човешки ресурси“ или с ръководството на компанията възможността служителите да се върнат за повече от 1-2 дни в седмицата в офиса през тази година. 13,15% отговарят, че не са, а 4,98% посочват – че са работили от офиса през цялото време.

По-големият процент (58,76%) от тях посочват, че са избрали гъвкав модел на работа, при който сами избират как да съчетаят работата от вкъщи и офиса.

Идеята служителите да работят от вкъщи се подкрепя от едва 11,55% от работодателите.

84,46% от тях търсят баланс между работата от вкъщи и в офиса, а едва 3,98% предпочитат връщането изцяло в офиса. Притесненията на мениджърите от дистанционната работа са свързани главно с качеството на комуникация между служителите (33,07%), поддържането им мотивирани (24,10%) и ефективността (19,92%). Според сайта за кариерна информация, 7,97% от работодателите се притесняват, че се задава икономическа криза, по време на която екипът трябва да е сплотен, за да е ефективен, а служителите им не искат да се връщат в офиса. 30,88% са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса.