fbpx Имат ли възможност младите хора да започнат бизнес у нас? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Имат ли възможност младите хора да започнат бизнес у нас?

Наградите EMPOWER

Имат ли възможност младите хора да започнат бизнес у нас?

През ноември миналата година за втори път бяха отличени победителите от най-големия национален конкурс за млади предприемачи у нас, Награда EMPOWER. Бяха отличени 6 проекта, като победителят взе 50 000 лв., a oстаналите 5 получиха по 30 000 лв., с които да реализират идеята си за стартиращ бизнес. Тази година в надпреварата се включиха 161 млади предприемачи. Една трета от всички проекти бяха в сферата на информационните технологии, следвани от проекти в сферата на културата и изкуството.
Наградата е учредена от фондация Empower United, чиято мисия е да създава възможности за реализация на младите хора. Организацията е на основата на публично-частно партньорство. Повече за възможностите за развитие на младите хора у нас, разговаряхме със Станислав Сираков, Програмен мениджър на Награда Empower.

Г-н Сираков, има ли добър бизнес климат у нас?
- Добрият бизнес климат се измерва чрез свободната конкуренция, която да насърчава иноваторски настроените и проактивни хора да реализират своите идеи. Това виждаме и в Награда EMPOWER. От друга страна е необходима инфраструктура, състояща се от разнообразни източници на финансиране, достъп до нови технологии, опит и адекватно образование, среда, която да насърчава поемането на рискове и много други. Тук определено има място за подобрение, но не бива да забравяме, че се намираме в един изключително „турбулентен” момент за световната икономика, който влияе върху тези фактори. Това не бива да ни плаши, а трябва още по-силно да ни мотивира, тъй като историята е доказала, че някои от най-успешните бизнеси се раждат именно в такива времена.

Какъв е шансът на младите хора да започнаг собствен бизнес и имат ли сили и най-вече познания за това?
- Шансовете на младите хора за правене на бизнес непрекъснато се подобряват и това е нормално. От една страна светът се отваря, хората могат свободно да пътуват, да сменят работи и придобиват разностранен опит, да черпят информация и познания във всяка област от интернет. Ако искаш да проучиш дадена компания, достатъчно е да потърсиш в Google, можеш да гледаш своите „бизнес идоли” в YouTube, да използваш App Store като канал за продажба, да правиш маркетинг във Facebook или да намираш международни партньори чрез LinkedIn.
Прави впечатление, че сериозен процент от хората, които кандидатстват за Награда EMPOWER, притежават международен опит – учили са в чужди университети или са работили в компании извън България, наясно са от къде могат да черпят опит и идеи. Положителната страна е, че те желаят да реализират „научените уроци и добри практики” у нас.

Не е тайна, че имаме сериозни проблеми в образованието и нивото във висшите учебни заведения е доста занижено. От къде ще дойде свежа сила, която има достатъчно знания, за да влезе в битката за намиране на свое място на пазара?
- Образованието е една изключително конкурентна система, ако човек не може да намери „добро качество тук”, той ще го потърси на друго място. Съществуват много алтернативни форми на обучение и квалификация, които хората могат да използват за своята реализация. Намиране на подходящ ментор, който да съветва в работата или бизнеса, придобиване на професионален ценз и сертификати, участие в работни групи и идеи, могат да изиграят много важна роля в развитието на един човек. Разбира се, не искам да омаловажа значението на висшето образование, естествено то си остава основния аспект на обучение, но към всеки, който се оплаква от него, бих задал въпроса - „какви алтернативи е проучил?”.

Какво носи конкурсът на всички страни участващи в него? Кои са печелившите страни в публично-частното партньорство?
- Една от най-важните страни на Награда EMPOWER е изграденото публично-частно партньорство, което включва основни държавни институции, водещи български и международни компании, донорски организации, медии и бизнес асоциации. Основното, което всички печелят е възможността, да създадат тази инфраструктура, за която споменах преди. Тя не може да бъде изградена от една организация и не е „запазена марка” само на Фондация „Empower United” – тя може да бъде създадена и осмислена когато се съберат представители на различни публични и бизнес организации. Смятам, че нашите партньори разбират това и затова подкрепят инициативата ни.

Кой подпомага спечелилите в конкурса при реализацията на проектите им?
- Една от основните роли на организацията е да подпомага спечелилите в конкурса, при реализацията на проектите. Естествено, отговорността за всеки бизнес е на екипа, който го осъществява, но ние го подпомагаме чрез консултации и контакти, разчитайки и на нашите партньори. Това е още един пример на ползите от сътрудничество с подобна солидна мрежа. Освен това, чрез формите на отчитане, които изискваме и регулярното следенето на развитието на всеки проект, ние се опитваме да изградим в новите предприемачи някои важни навици, като добро финансово планиране и ежемесечно контролиране на разходите и бизнеса.

Как може да се промени отношението на банките към младите предприемачи, стартиращи свой бизнес?
- Естествено е банките да искат да финансират най-добрите компании. Но преди да бъдат създадени те, неизменно се минава през фазата, в която рисковете са по-големи, а изходът от всеки проект неясен. Един възможен вариант е финансовите институции да си партнират с подобни конкурси, в които да наблюдават отблизо развитието на младите предприемачи – това ще им помогне да изберат най-добрите идеи, които да финансират в бъдеще. Ние имаме успешен опит с две банки, които подкрепиха Награда EMPOWER през 2010 и 2011 г. Сигурни сме, че това ще продължава и ще се подобрява в бъдеще.


Големият победител в конкурса стана проектът „Smart Hand“, на Георги Чипов в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. Те използват модерна технология, за да създадат изкуствени крайници, задвижвани с импулси на тялото. Ето какво споделя Георги:
„Да бъдеш предприемач крие много повече рискове, пътя е в пъти по-труден, но и резултатите могат да бъдат много по-високи. За съжаление истински предприемчивите хора в България не са много. Едно е да имаш идея, съвсем различно нещо е нейната реализация. Повечето млади хора предпочитат кариерата или по-друг начин казано чиновническият път от 9:00 до 5:00. Този вариант е много по-лесен и предвидим.
За съжаление в момента няма банка, която да подкрепи стартиращ бизнес. Нещо повече – това, че си млад е по-скоро минус, отколкото плюс. Може би било добра идея да направят програма (било то и на конкурсен принцип) с ясни правила, критерии и принципи, по които да става подобно рисково кредитиране.”

Един от спечелилите проекти е izpitai.me на Иван Анев, в екип с Павлина Борисова-Бенсен, Никола Борисов и Емил Ибришимов – иновативен електронен портал за обучение и проверка на тестове. Ето какво споделя Иван: „Добрата идея е голяма част от успеха, но също и здравата работа по нея. Има и 1% късмет и 1% смелост да започнеш. Младите хора в България имат добри шансове да започнат собствен бизнес. За разлика от тези в други страни, у нас е много вероятно да познаваш няколко души, които сами са изградили успешен бизнес и от които да се учиш. Не смятаме обаче, че ни липсват познания. Ако ни липсва нещо то е този 1% смелост, защото си е страшничко в началото.”

Проект “Cezebral” на Камен Кънчев и Георги Георгиев също е един от отличените. Той представлява уникална платформа за реклама през мобилните телефони. За нивото на образование у нас Камен споделя: „За щастие, все още има сектори, в които потенциалът е задържан. Един пример е секторът на информационните технологии. Точните науки са традиционно силни в България. От друга страна, до колкото знам, най-много български учени-психолози са цитирани в международни издания. Това, което ни липсва, е адекватно бизнес образование. Тъжната истина е, че икономическите университети не успяват да доставят практичното знание на студентите.”