fbpx Ингвар Кампард - най-богатият предприемач в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ингвар Кампард - най-богатият предприемач в Европа

“Човек може да направи всичко за 10 минути. Разделете живота си на десетминутни интервали и се опитайте да изгубите възможно най-малко от тях интервали, правейки незначителни неща.”
Ингвар Кампард

Отдавна се спори кой е най-богатият човек на планетата. Америка и Европа имат различни версии и класации на милиардерите по света. Основателят на ИКЕА Ингвар Кампард е класиран или на първо, или на трето място (след Бил Гейтс и Уорън Бъфет). Каквато и да е истината можем спокойно да кажем, че той определено е в челната тройка със своето богатство от 28 млрд. долара. ИКЕА е една от най-големите и преуспяващи компании в света. Веригата има над 200 магазина в 31 държави и персонал от 75 000 души. Генерираните продажби годишно надхвърлят 12 млрд. долара. Кампард е скромен и тих човек, който притежава уникални търговски умения и широк размах. Никой не знае каква точно е неговата формула за успех, но историята на живота му говори по-добре от всички за това как се прави успешен бизнес, който с десетилетия върви само нагоре.

Основателят на ИКЕА

Ингвар Кампард е роден в южна Швеция през 1926 г. Той е отраснал във фермата Елмтарид, близо до малко селце с име Агунарид. Още като дете той започва да купува стекове с кибрит от Стокхолм и да ги продава в селото по цени на дребно. Печалбата от продажбата на кибрит реинвестира в различни стоки, които се търсят на пазара – риба, семена, коледни украси, моливи и писалки. Бащата на Кампард решава да го възнагради, защото се справя много добре в училище и му дава малка сума пари, с която Ингвар да си купи нещо хубаво. Вместо това 17-годишният младеж основава ИКЕА. Името на фирмата е формирано с първите букви от Ингвар Кампард (ИК) и от първите букви на фермата и селото, в които е израснал – Елмтарид и Агунарид (ЕА). Той продължава да развива търговията, като разширява дейността ?. На пазара вече предлага портфейли, часовници, бижута и чорапи. Когато клиентите му стават толкова, че вече не може да се обажда на всеки индивидуално, той въвежда поръчването на стоки да се извършва по пощата и взима под наем местният, млекарски камион, за да може да обикаля и да прави доставката на стоките с него.

“Най-голямата грешка в живота ми”
Като тийнейджър Кампард участвал няколко пъти в пронацистки срещи. Когато този факт е разгласен от пресата през 1994 г. Кампард казва: “Горчиво съжалявам за тази част от живота ми. След като отидох на две-три събирания, разбрах, че това не е моята философия за живота и престанах да се интересувам от всичко свързано с нацизма.” В открито писмо до служителите си, озаглавено “Най-голямата грешка в живота ми” , той моли за прошка, а през 1998 г., когато издава книгата “Историята на ИКЕА” , отделя две глави на темата с нацизма. В интервю след публикуването на книгата той казва:”Сега вече казах всичко, което исках. Надявам се хората да простят моята наивност и глупост.”

Мебелите
През 1947 г. Кампард за първи път пуска мебели в каталога на ИКЕА. За направата им използвал местни фирми – така успявал да поддържа цените в каталога ниски и конкурентни. Продажбата на мебели по каталог бързо станала хит и през 1951 г. Кампард решил да премахне всички останали стоки от каталога и да се фокусира само върху мебелите. През 1953 г. се отваря и първият шоурум на ИКЕА. Тази стъпка била наложителна в борбата с конкуренцията. Шоурумът позволявал на хората да видят на живо предлаганите мебели, да сравнят, да изберат, да оценят качеството и да си купят желаното от там.

Конкуренцията води до нови начини за търговия
ИКЕА става световна марка известна с модерния си и стилен дизайн. Почти всички продукти с тази марка са проектирани да могат да се пакетират на плоскости. Така се намаляват цените за транспорт (особено товарните корабни такси), бракът се свежда до минимум, увеличава се възможността за лесно складиране и най-важното – клиентите могат да транспортират покупките си без да чакат специална доставка от фирмата. Всичко това звучи като предварително обмислена стратегия на компанията, за редуциране на разходите и подобряване на връзката с клиентите, но всъщност не е така. Конкурентите на ИКЕА бойкотират всяко тяхно решение и затова фирмата е принудена да се занимава сама с доставките, складирането и опаковането. Така конкурентите вместо да навредят, помагат на ИКЕА да открие нов начин за търговия и транспорт, с който се спестява не само време, но и средства. Не случайно хората казват, че конкуренцията е много полезна за бизнеса.
Добрият дизайн, функционалността, качеството и ниските цени са задължителните елементи от управлението на Кампард. Той е движещата сила на компанията – грижи се за работниците си, държи да проверява всичко лично, не се изолира от другите, напротив – той е здраво стъпил на земята и реалната преценка му помага във всичко, с което се захване. Ингвар наема само дизайнери, които отговарят на вече изградената стилистика на произвежданите мебели. Дизайнерите трябва да са със солидна биография, да са спечелили поне една награда и да представят своите виждания за цялостния стил на мебелите. Рядко наема новаци, които току-що излизат от училищата по дизайн. Той смята, че компанията съществува не само за да подобрява живота на хората, но и за да подобрява самите хора, които са свързани с ИКЕА. Затова и до днес мебелите са сглобяеми – Кампард вярва, че когато клиент си купи нещо от каталога и си го сглоби вкъщи, ще се почувства полезен и доволен от свършената работа (сякаш той сам е изработил секцията, която току-що е сглобил). Това е и основната рекламна стратегия, която е засегната в каталозите на фирмата.

 

Шведският милиардер е известен със своята екстравагантност в много отношения. Неговата лимузина е метрото, а колата му е Volvo 240 GL от 1993 г. Той живее в скромен и функционален дом, обзаведен разбира се, с мебелите на ИКЕА.

Организация
Ингвар организира изключително хитро административната структура на ИКЕА. В момента собственик на компанията е холандски тръст, но контролът остава във фамилията на Кампард. Той е собственик на няколко холдингови компании, които се занимават с различни аспекти от производството и управляването на ИКЕА. Те включват различни операции – франчайзинг, производство и абонамент. Кампард настоятелно отблъсква всички идеи за излизането на компанията му на открития пазар, тъй като това би забавило процесът по вземането на решенията, който е в основата на феноменалното им развитие.

Пестене и благотворителност
От една страна за Кампард се говори, че е доста “стиснат”. Той продължава да ходи с метрото на работа. Когато му се налага да кара кола се качва в семейното Волво, което въпреки доброто си състояние е на 14 години. Хората, които го познават понякога се шегуват, че когато отседне в хотел и си вземе напитка от минибара, след това я заменя със същата, купена от магазина, за да не му се налага да плаща скъпите сметки в хотела. Това обаче са само слухове и то в личен план. По съвсем друг начин стоят нещата що се отнася за компанията, която той ръководи десетилетия. ИКЕА има дългогодишна традиция в благотворителността и филантропията. Всеки магазин разработва стратегии за подпомагане на различни каузи на местно ниво, освен това има и дългогодишна политика за спонсорство с УНИЦЕФ.

Шведският милиардер е известен със своята екстравагантност в много отношения. Неговата лимузина е метрото, а колата му е Volvo 240 GL от 1993 г. Той живее в скромен и функционален дом, обзаведен разбира се, с мебелите на ИКЕА.