fbpx Катя Тодорова: „Корона шамарът“ ще ни направи по-осъзнати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Катя Тодорова: „Корона шамарът“ ще ни направи по-осъзнати

Животът по време на световна пандемия ни изправя пред нови изпитания. И докато специалисти и експерти се борят да запазят здравето и живота на хората, компаниите са изправени пред предизвикателства, които ще струват много – колко точно, тепърва ще се изчислява. Със сигурност и маркетингът, като част от съществуването на всяка една фирма – от най-мъничката до големите корпорации, вече няма да бъде същият. Ситуацията се променя буквално всеки ден и правилата ще се променят. Каква ще е посоката на новия маркетинг, разговаряхме с Катя Тодорова собственик на дигитална бранд агенция MЕmotion

Катя, повече от ясно е, че маркетингът утре ще има различна посока на развитие? Можете ли този етап да дадете някакви прогнози? Кои биха били новите формули и инструменти?

- Основната роля на маркетинга е да отговаря на бизнес целите. В тази връзка е трудно да се предвиди маркетинг „панацеята“ като формули и инструменти, като всеки ден в световен мащаб се променят нещата за различните индустрии. Последните няколко тримесечия се наблюдаваха ръстове в голяма част от тях. Това много ясно се виждаше и в маркетинга – продажбите на всякакви бизнеси вървяха нагоре, рекламите онлайн във Facebook, Instagram и Google показваха все по-големи възвръщаемости на рекламния бюджет и отвсякъде можеше да видим появата на нов маркетинг „гуру“, който учи хората как да продават още повече със стратегии, фунии и т.н. Все по-малко се обръщаше масово внимание на качеството на продукта, услугата или бранда и не защото нямаше много брандове, които го правят, а защото само ако вземем тенденцията с електроните магазини - ежедневно излизаха нови и нови, които с някакъв „сглобен“ темплейтен сайт или дори и със страница във Facebook само продаваха евтини стоки от Китай. Хората имаха възможност да купуват и рекламните бюджети се увеличаваха, което носеше реални приходи на търговците, но и повишаваше видовете, особено в силно конкурентните ниши.

В момента с пандемията с коронавируса само за седмица, две нещата рязко се обърнаха и в България. Ако изобщо можем да говорим за някакъв позитив от тази пандемия, то за мен е, че изкарва човешкото в човека. В контекста на маркетолозите вярвам, че ще излезем на преден план колегите, които сме отговорни и реагираме морално на ситуацията, помагайки с уменията си, пред това да спечелим на всяка цена и да получим своите %-ти печалба. Същата според мен е и концепцията за бизнеса – само брандовете, които реално има как да помогнат или да са съпричастни на болката на хората, само те ще оцелеят дългосрочно.

Много хора покрай мен споделят, че си правят „бял“ и „черен“ списък на компании, от които и сега пазаруват и ще пазаруват, отминавайки кризата и такива, които изцяло са зачеркнали, заради некоректна маркетингова политика в момента и опит да продадат на всяка цена. Все повече социално отговорните каузи, кампании и компании ще наблюдаваме и то тези, направени наистина със сърце, които не гонят краткосрочната печалба, а дългосрочното бранд позициониране.

Ако мога да обобщя – връщането на истинското човешко лице на маркетинга очаквам да замени „далаверата“ и „маркетинг гурутата“ на всяка цена. Колкото повече отминава кризата в бъдеще обаче, толкова повече маркетинг „тарикати“ отново ще се появят да обяснят как да „хакнем“ системата и алгоритмите. За мен ще е интересно тогава как собствениците на бизнес ще реагират на тези „нови стари играчи“ с вече натрупания опит.

Вярвам също така, че дигитализацията на бизнеса и всички онлайн инструменти ще бъдат изключително популярни и всеки ще се старае да привлече правилната аудитория за своя бизнес, свършвайки кризата. Очаквам много интересни предприемачески решения и много силна адаптация от големите онлайн гиганти като Facebook и Google, както и много нови рекламни формати, реклами във виртуалната реалност VR. Също така, очаквам и много силно интегрирани онлайн и офлайн кампании, които да използват механизма на онлайн средата с чисто човешкия личен контакт и общуване човек с човек.

Следя с интерес и какво се случва с медийната среда. Според мен в момента много ще се повишат позициите на радиата, които са „плътно“ до хората в момента. Относно телевизиите – за тях вярвам, че също след кризата ще има бум на нови бизнеси, които ще ги използват като канал за най-бърза информираност на хората. За това обаче много зависи как те ще успеят да са коректни до края на кризата. Колкото и младите да не гледат телевизия, този канал все още в България е най-евтин, ако искаш бързо да достигнеш и валидираш бранда си пред много голяма група хора и особено, ако предлагаш продукт за масата в обществото. Вярвам, че тенденцията ще се запази и след излизане от извънредното положение.

Според Вас, компаниите какво могат да правят в маркетингова посока в най-близко време – в следващите месец, два, три? По принцип настоящите месеци в нормална ситуация бяха едни от най-активните. Сега се стопират всякакви активности и кампании…

- Аз съм голям оптимист и много искам да вярвам, че в рамките на седмици, а не месеци и години, лека-полека ще започнем да „вдъхваме живот“ на бизнеса у нас. Това най-вероятно ще отнеме много повече време за глобалната икономика и както казват експертите – ще са нужни години за възстановяване икономическите нива на индустриите такива, каквито бяха последните тримесечия, а дори прогнозират и индустрии, които няма да се възстановят, за сметка на други, които ще спечелят.

Миналият четвъртък от SoftUni ме поканиха да водя семинар на тема „Съвременни маркетинг и бранд стратегии, гарантиращи успешни резултати“. С оглед на кризата започнах да адаптирам програмата. 2 дни преди курса колегите ме информираха, че са очаквали около 200 души, но интересът към курса бил 5 пъти повече и се записват по 2-ма души на минута. Накрая семинарът започна с 1400+ записани човека. Този огромен интерес на хората – собственици на малък и среден бизнес; такива, които искат да се преориентират професионално; стартиращи предприемачи и студенти по маркетинг и стотиците им въпроси по време на семинара и след това със същия въпрос като вашия – „А сега какво да правим с този или онзи бизнес – какви стъпки да предприемем…‘ ме провокира да запиша едно видео, както и да споделя публично документа, който подготвяме и изпращаме на клиентите ни последните дни по време на кризата.

Вярвам, че това кратко обобщение с насоките, които споделяме с клиентите си в MEmotion, преди да започнем изпълнението на стратегическия план в момента, да послужи за вдъхновение и насочващ план на действие за всички, които ме питахте какво точно да направите в бизнеса си.

Идеи за малък и среден бизнес по време на кризата с коронавирусa COVID-19 можете да видите тук.

Когато бизнесът ни е притиснат до стената, имаме кредити, опитваме се да запазим работните места на екипа ни и самите ние и семействата ни да оцелеем - логична мярка за много собственици на бизнес е изцяло да замразят всички маркетингови активности. Защо това е предвестник на сериозна криза със „свежия“ капитал? Какъв е краткосрочният и дългосрочният резултат от това решение? Изборът информиран или емоционален е?

Вижте отговори на тези въпроси и част от нашия опит в MEmotion и стратегия да помогнем на клиентите ни последните седмици в това видео, което споделих спонтанно в личния си профил във Facebook

Какво очаквате да се случи с ПР-а, като част от маркетинговия микс? В последната година, той догонваше рекламата като обеми.

- За мен отдавна ПР-ът е част от маркетинга с качествено съдържание на компаниите… Служебно подготвените от външни ПР специалисти новини и copy/paste на изпратено от тях прессъобщение от медиите умира и ще умира като метод. Причините не са само морални, но и хората вече се научиха да разпознават истинската новина пред платената, както и алгоритмите на гигантите в бизнеса - Google и Facebook. Все повече обаче ще имаме нужда от медиите и качественото общуване с тях, давайки им база с наистина позитивни новини… Отдавна ние като компания не вярваме и не практикуваме модела дадена компания да си плати, за да се появи в предаване, ако няма качествена услуга. Смятам, че тази голяма криза е огромна възможност за PR специалистите и медиите да иновират бизнес моделите си в тази връзка.

Според мен ще наблюдаваме и бум на ПР-а от първоначалната им гледна точка, защото ще има много социално отговорни кампании и компании, които ще са истинско богатство да се покажат в публичното пространство. Съветвам дори и малките и средни бизнеси без ПР отдели – да споделят в профилите си в социалните мрежи и да пишат сами до медиите от сега за всичко хубаво и стойностно, което правят, за да помагат на хората в тази криза – нека не са скромни, а да покажат личен пример, защото това е възпитателно за цялото общество и ще мотивира и още, и още компании да помагат, а кога повече от сега имаме нужда от позитивни новини

Също така, съветвам бизнесите да публикуват новините си първо на техния сайт или блог, преди да ги споделят адаптирани към медиите. Сега е моментът да направят собствен блог, ако още нямат – има десетки световни, но и български платформи за изработката им. Лично за мен най-доброто професионално решение за блог или секция с новини на поддомейн е платформата WordPress. Каквото и да изберат - със сигурност може да се направи блог на изключително достъпна цена, а инвестицията ще се изплати многократно.

Принудителната дистанционна работа ще покаже, че много дейности могат да се вършат успешно и от разстояние? В тази връзка всичко ли ще е само онлайн? Ще си купуваме ли и лек автомобил или апартамент само като го гледаме на снимки и видео в интернет?

- Не само снимки и видеа, но и виртуална и добавена реалност (VR и AR)… От една страна ще има и бум на личните отношения между хората за известно време след кризата. От друга, масово обществото и бизнесът ще свикне и оцени колко може да спести без много „тежки“ офиси и реално хората да се справят онлайн. Това има много голям позитив, защото ще се реализират надявам се страхотни каузи и кампании с тези спестени средства след кризата…

Още един добър резултат от кризата е и дигитализацията на бизнесите, която се наложи принудително, дори за много от тях, които отказваха да инвестират досега в България. Този процес ще продължи да се развива, което е голям дългосрочен позитив за бизнесите. Със сигурност това ще оптимизира работни места за бизнеси и най-вероятно „балона“ с офисите, особено в София, но тепърва ще видим реалния ефект за бизнеса.

Вярвам също така, че много хора ще се преориентират професионално и ще започнат в последствие и свой онлайн бизнес. Това е много важно за националното ни самосъзнание и самочувствието на поколения Х и Y. За най-младите от така нареченото поколение Z вярвам, че тази криза също ще е полезна. Причината е, че когато самочувствието и страхотният им предприемаческия дух са комбинирани с работна етика и дисциплина, която все още им липсва в момента, ще се родят страхотни онлайн предприемачески проекти.

В последната година инфлуенсърството доби все по-големи размери. Как ще се развие този бизнес?

Повече от всякога всъщност тези инфлуенсъри, които подходят с отговорност към ситуацията и човешки застанат до своите последователи – ще успеят да запазят позициите си и в последствие да увеличат дори приходите си от рекламодатели. Има продукти и брандове, които и по време на кризата смятам, че е подходящо да те рекламират, ако е умерено и съобразено със ситуацията. Всякакви обаче безсмислени реклами на продукти и с усмихнати „пластмасови“ лица и „куха“ стойност – вярвам, че бързо самата среда ще ги изхвърли.

Наблюдаваме масово звездите по света и у нас да дават реална стойност; да правят live концерт или само story-та на live в домовете си; да призовават хората да си стоят вкъщи и да дават личен пример как те самите го правят; да помагат и дават стойност в ежедневието на хората. Според мен истинските човеци, които имат влияние, ще се обединят с истинските брандове и така “пластмасовите” инфлуенсъри и бизнеси – еднодневки или тези, които искат да продават без стойност – ще отпаднат постепенно.

За съжаление или не след отмиване на основния пик на кризата, която ще остави много хора под прага на бедността, ще се появят много бизнеси и инфлуенсъри, които ще предлагат евтини продукти, за сметка на качеството. Искрено се надявам тогава отново да остане човешкото в тях и да знаят границата, защото за някои стоки и услуги това е не само неморално, но и влияе пряко негативно на здравето на хората – особено в beauty, фармацевтичния и FMCG сектора.

Смятате ли, че хората ще станат много по-дистанцирани и отчуждени след кризата?

- Не, напротив! Вярвам, че ще се молим за момента, в който ще сме близки отново и ще си дадем сметка накъде бяхме тръгнали и докъде вече ще искаме да стигнем… Смятам, че този голям „корона шамар“ ще ни направи по-осъзнати да се радваме на всички ежедневни малки неща, които приемахме за даденост!

-----------------

Катя Тодорова основава бутиковата дигитална бранд агенция MЕmotion през 2013 г. През 2015 г. MEmotion става част от CLIENTRIC Group. - консорциум от компании в сферата на иновативните софтуерни и интерактивни маркетинг решения, в който Катя е управляващ партньор. Към днешна дата Катя и екипа й стоят зад повече от 300 успешни бранд стратегии и решени маркетинг казуса за бизнесите. Освен бутиковата дигиталната маркетинг агенция, Катя развива активно от групата още компанията CLIENTRIC HoReCa - лидер на българския пазар за marketing & sales решения в туризма и CLIENTRIC Academy - академия за иновации в туризма.