fbpx Конкуренцията в България е ниска и има място за много нови идеи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Конкуренцията в България е ниска и има място за много нови идеи

Димитър Тодоранов

Конкуренцията в България е ниска и има място за много нови идеи

Точно една година след като с Димитър Тодоранов разговаряхме на плажа на Хасиенда бич в Лозенец за възможностите, които България дава за бизнес, отново по бански и с пясък по краката, в горещия морски следобед си говорим за неговия оптимизъм и бъдещите му планове. Митко е личност с много интереси, простиращи се между спорт, изкуство, музика, политика, бизнес. През лятото животът му основно минава в мениджмънта на клуб Хасиенда, чийто собственик е той.

Митко, преди година ти беше голям оптимист, за това, че в България има място за всеки да се развива и да прави бизнес. Продължаваш ли да си такъв?

- Дори по-голям оптимист съм. За мен всичко, което правя вярвам, че е точно така както го искам. Освен това вярвам, че го правя не само за себе си и успявам по някакъв начин да достигна до сърцата на хората.

Кои стълбове построи за една година, които ще останат?

- Тази част от моя живот, която е свързана със спорта винаги има огромно значение (бел.ред. - Тодоранов е национален треньор на отбора по карате шотокан). Станахме световни шампиони, преди два месеца и европейски. И въпреки, че ще спечелването на медали започва да се случва доста често смятам, че е значимо, защото името България носи позитивно звучене по света. С огромна значимост за мен ще остане големият концерт на Лили Иванова в операта в София, не толкова като концерт, а като идея, реализацията, успеха му. Все повече обвързването ми с политическо бъдеще и убеждението ми да участвам в политиката.

Какво би казал на тези, които са готови всеки момент за Терминал 2?

- Виж, границите са отворени и всеки може да пътува, където си иска. Но никой не може да избяга от себе си, на който и терминал да ходи. Това, че нещата не му се получават тук, защо мисли, че като излети със самолета нанякъде ще му се случат там? Един човек трябва да е щастлив с това, което има и трябва да го оценява. Ако искаш повече, трябва да промениш себе си. По времето на социализма и да имаше пари, много стоки нямаше от къде да се купят. Сега всичко има.

България е прекрасно място и все повече се убеждавам, че нивото на конкуренция е много ниско по отношение на новаторски идеи. Винаги обичам да казвам, че в Ню Йорк докато се сетиш да правиш нещо, още на 10 хил. е хрумнало за същото, от тях 100 са обучени и квалифицирани да го направят, 20 вече може би са започнали да го правят, а от тях 10 имат огромен финансов ресурс да го реализират. Там се сблъскваш с огромна бизнес сила. У нас най-много да чуеш - „абе и аз мислех да го направя“. И до там.

Искаш да кажеш, че у нас има бизнес потенциал, но просто сме негативни или мързеливи?

- Да, възможностите са много! Но е вярно, че потреблението в момента е ниско, което вярвам, че ще се промени, и не може да се очаква много. Трябва да си наясно с исканията за България. Например, от този клуб не мога да очаквам да влизат всяка вечер 5000 човека. Ако продаваш автомобили няма как да очакваш да се продават по 50 на ден.

Ако влезеш в „голямата политика“ какво смяташ, че би направил?

- Не знам какво точно е „голяма политика“, но имам лично усещане, че мога да бъда полезен на държавата с това, което съм научил през годините, защото съм живял на различни места по света и имам знания, които съм натрупал. От спорта съм знам, че опита, който имаш, трябва да го предадеш, защото иначе е престъпление. Имам нужда да приложа нещата, които знам.

Все пак държавната администрация слага рамки, дали няма да се разочароваш?

- Знаеш ли колко по-трудно е да станеш световен шампион? (Д.Тодоранов е европейски шампион по карате – бел.ред). За всяко нещо има изход. Но със стоене отстрани няма да стане нищо.

 

 

 

Facebook коментари