fbpx Малък, но с претенции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малък, но с претенции

Малък, но с претенции

Всичко малко е симпатично. Така и изцяло новият Chevrolet Spark, предизвика симпатиите ми още при първото виждане, а италианско синьото, в което се оглеждаше изгряващото слънце беше в тон с обувките ми... След като си правихме компания с мъника цели три дни и то най-вече в града, за пореден път се убеждавам, че малките коли са незаменими, когато 10 сантиметра се окажат фатални.

Категорично новото поколение на модела няма нищо общо с предишното. Мекият овал на бонбон сега вече е заменен с остри ръбове и форми, които отговарят на динамиката на делника днес и в същото време изпълват самото име на модела - Spark (от англ. искра). Въпреки малките размери, предната решетка е разделена на две и дава усещане за стабилност, което продължава в издължените фаровете. Арките на калниците, и задния капак спойлер допринасят за сигурната стойка на автомобила, въпреки малкият заден надвес, който път улеснява много паркирането. Хитър елемент са скритите дръжки на задните врати, като така не се нарушава цялостната линия на профила. Погледната в общ план, еднообемната каросерия „заявява” със самочувствие – „Място на пътя, моля!”.

В контраст с интериора, в купето всичко е много сладурско. Тук властват приятните младежки елементи, съчетани с цветовете на самия автомобил. Колкото и да е странно пространството се оказа неочаквано обемно. Многото места за предмети направо ме изпълниха във възторг – елегантна нишичка за телефона на борда, просторно отделение под централната конзола, допълнителна ниша, място за две бутилки, място за дреболии над жабката. Джобовете във вратите могат да поберат множество предмети, които задължително присъстват постоянно във всеки автомобил.

Елегантното лакирано синьо е комбинирано много естетически в борда и вратите. Има го и в тапицерията, което допълнително дава настроение. . Главните контролни прибори също излъчват с емблематичния за Chevy син цвят. Основният блок с контролни уреди, който е над волана, също е новост в автомобила. Той черпи вдъхновение от стила на мотоциклетите и има голям циферблат на скоростомера и цифров дисплей на километража. На него се изписва и информацията от бордовия компютър. На централната конзола много удобно и лесно за достигане са подредени уредите за контрол на аудиосистемата (тя може да се командва и от волана) вентилацията, отоплението.

Колкото и малък да изглежда Spark, багажното пространство осигурява обем от 170 литра – за градска кола повече от достатъчно. Ако решите да го ползвате като товарно муленце – сгъвате седалките и получавате цели 994 л. Ако и това не е достатъчно, шините на покрива (те са опция) дават възможност за монтаж на багажник на покрива. Тук отварям важна скоба, че е възможно ползването на данъчен кредит при някои от модификациите.

Останах приятно изненадана от оборудването на Spark, защото на практика той може да задоволи порасналите претенции на днешните клиенти – такива, като за автомобил от среден клас. Имате възможност за електрозадвижвани предни странични прозорци, отопляеми предни седалки, електрозадвижвани и отопляеми външни огледала, предни чистачки с функция против замръзване.

Малкият Spark има и друго предимство – нисък разход на гориво. Както може да се очаква такава кола няма нужда да е ракета, защото в града възможности за прояви на състезателни умения – няма. Новоразработените алуминиеви мотори са с обем 1,0 л./68 к.с. и 1,2 л./81 к.с. Средният разход при тях е под 5,0 л/100 км - резултат, който е повече от добър. Около 200 км изминах изцяло в града. Освен удобството при маневриране, при паркиране в съвсем малки пространства, лесно влизане и излизане от автомобила, благодарение и на широко отварящата се врата, нивото на горивото беше една мръднало. Така когато през уикенда потеглих по подбалканския път, автономността, която имах беше за още 800 км.! И въпреки, че голямото предимство на подобен автомобил е в града, то поведението му на дълъг път също е добро. Въпреки малките икономични мотори, поддържането на една постоянна по-висока скорост е безпроблемно, без това да създава усещане за несигурност. Вибрациите и шумовете са намалели спрямо предното поколение (спомням си тогава едно околобългарско пътешествие от София през Русе, Варна, Бургас и обратно). Инженерите са работили в три нива за шумоизолация - ефективна изолация на пода, преградната стена между купето и двигателния отсек и вътрешните панели на каросерията.

Базовата цена започва от 16 587 лв. с ДДС

 

 

Facebook коментари