fbpx Мястото е ключов фактор за успеха на един фитнес клуб | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мястото е ключов фактор за успеха на един фитнес клуб

Добрият външен вид е знак както за качествен живот, така и за успешен бизнес. Спортът е начин човек да се почувства уютно в собствената си кожа, да бъде във форма и със самочувствие. Днес съществуват много фитнес центрове, където можеш не просто да трупаш мускули, а да се почувстваш наистина възстановен от стреса и изпълнен с енергия.
Грижата за здравето и красотата е перспективна бизнес ниша, но за да се превърне в печеливша, са необходими редица изисквания и правила. За създаването на успешен фитнес клуб, специално за
сп. "твоят БИЗНЕС" разказва Татяна Карабоикова,
изпълнителен директор на фирма "Атама".

Г-жо Карабоикова, "Атама" вече 10 години e на българския пазар. Имате богат опит в създаване и оборудване на фитнес центрове и соларни студиа. Какво е необходимо, за да бъде успешен един клуб?

- Когато преди 15 години се върнах със семейството си от чужбина и обявихме, че искаме да се занимаваме с такъв бизнес, всички буквално ни се изсмяха. Първоначално започнахме да предлагаме солариуми. Никой не вярваше в печалба само от тях, и че ще възвърнем направената инвестиция. Клиентите ни не разбираха какъв потенциал се крие в бизнеса с красотата, в предлагането на услуги, свързани със здравето.


Все повече хора както жени, така и мъже осъзнават значението на поддържания външен вид за работата си, за това как ги приемат бизнес партньорите, дори за собствения си имидж. Хубавият загар прави кожата красива и е причина за много положителни емоции и добро самочувствие. Това не е само мода, а и послание към околните за качество на живот, за просперитет и успех в бизнеса.
Наличието и потребността от тази нова услуга ни принуди да изградим и верига от соларни центрове.
Факторите, без които успехът в този бизнес е невъзможен, са мяс-тото, мястото и отново мястото. То е от изключително значение както за соларните центрове, така и за фитнес клубовете. Не е необходимо да бъде в сърцето на града. Важно е местоположението да е предварително съобразено с района и хората, които живеят в него. Много по-лесно е за такова студио и фитнес центрове да работят в райони без голяма конкуренция. Необходимо е да се има предвид и кой ще бъде потребителят на тази услуга. Освен това е важно да се направи много добра външна реклама на фитнес клуба. Необходимо е да се търси масовост, голяма посещаемост на центъра.

Каква е ролята на оборудването при качеството на услугата във фитнес залата или соларния център?

- Успехът е предизвестен и когато соларните и фитнес центрове са оборудвани с модерна техника, която има много добра поддръжка. Тя, разбира се, трябва да се подбере в зависимост от категорията клиенти - дали са платежоспособни, или нямат големи финансови възможности. Не е необходимо оборудването да бъде от най-скъпите и престижните. Важно е солариумът да е модерен и да гарантира както бързо и ефективно, така и безопасно почерняване. Приоритет трябва да бъде грижата за здравето на човека.
Не на последно място в основата на успеха в бизнеса са хората, които работят в центровете и тяхната мотивация. В нашите соларни центрове осигуряваме и т. нар. "слънчеви консултации". Специално сме обучили момичета, които дават съвети индивидуално на всеки клиент. Целта ни е да осигурим приятно изживяване за клиента. Важно е той да получи това, за което е дошъл.

Какви са необходимите инвестиции, за да се отвори соларно студио и фитнес център?

- Бизнесът със соларните студиа е много подходящ за млади дами, които искат да започнат да се занимават с нещо ново. Той изисква инвестиция, която е много бързо възвръщаема при добри планиране и мениджмънт. За пълен успех в този бизнес е хубаво да се осигури всичко "най" - най-подходящото място, най-модерните уреди и т. н. Преди всичко обаче е важно да се мисли реално и да се изготви бизнес план. Инвестицията в соларно студио обикновено се възстановява за година, година и половина. Размерът на вложените средства зависи от големината на студиото, което може за бъде от
40 до 140 кв.м, както и от вида на оборудването. За един малък соларен център от 40 кв. м са необходими около 60 хил. лв.
Инвестицията във фитнес зала също зависи от мястото, където ще е разположена, от типа уреди, както и от видовете услуги, които допълнително ще се предлагат. Почти няма фитнес център без сауна, солариум, масажи и т. н. За да се отвори един не много голям клуб, са необходими между 80 и 90 хил. лв. Перфектният фитнес център от висока категория, с най-модерно оборудване и технологии, изисква да се вложат около 300 хил. лв.

Философията, която "Атама" възприема и налага
в своите фитнес центрове, е wellness атмосферата. Какъв смисъл влагате в това?


- Успехът в този бизнес е гарантиран, когато хората гледат на него като на мисия в обществото. Мисията за компанията "Техноджим"
(The wellness company), която произвежда висококачествените фитнес уреди, с които работим, е възможно най-много хора да се чувстват добре в собствената си кожа. Когато спортът носи удоволствие и удовлетворение, човек придобива добро самочувствие, което се отразява на състоянието на духа му. Вътрешният баланс и хармония са много важни и рефлектират върху качеството на работата и бизнеса. Целта ни е часовете в залата да носят наслада за душата и тялото, фитнесът да бъде място за почивка и среща с приятни хора, а не самоцел в името на мускули.