fbpx Над 200 000 са новите жители в българските села | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 200 000 са новите жители в българските села

Повече от 200 000 са новите жители в българските села през последните две години, като 52% от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на първата от серията експертни бизнес дискусии на Imoti.net,

Само за изминалата 2021г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в българските села. В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти. Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка., къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

През последните две години се наблюдава ръст от 29% на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022г. покачването е със средно 2,5 – 3%.

Очакванията са за по-голяма сдържаност на пазара на недвижими имоти – наблюдава се намаляване на търсенето на имоти, отлагане на кредити и изчакване.

Очакванията за повишаване на цените на новото строителство са не само заради поскъпването на строителните материали, а и заради оттеглянето на продавачите на жилища старо строителство.

Въпреки сериозното повишение на цените на строителни материали нито една компания от НАСП не е предприела индексиране на договорите с купувачите „на зелено“. Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на МРРБ за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.

Район „Витоша“ в София е с най-много издадени разрешителни за строителство в столицата през миналата година. Сред тях са изграждане на канализация в кв. Драгалевци, канализация, водоснабдяване и асфалтиране в кв. Симеоново, строителство на комплекс от къщи в Малинова долина, изграждане на комплекси от къщи с големи дворни пространства в района над Царско село, построяване на детска градина и училище в Манастирски ливади – запад.