Предколедно изпитание с Renault ZOE

Предколедно изпитание с Renault ZOE

 

Не бях сметнала, когато заявих тестовият автомобил, че ще бъде най-голямата градска лудница.  Предколедната суматоха беше в най-епичната си фаза и всички бяха като бесни оси. Нямаше и как да предвидя, че тогава ще се случат и най-студените декемврийски дни, когато през нощта температурата падна минус 10, а през деня не се вдигаше повече от нула. Всъщност именно това изпитание дойде като по поръчка за електрическото Renault Zoe, с което се впуснах в тридневно градско приключение.
Но пък бях сметнала, че именно в тези дни, ми предстоят много обиколки из центъра на София, където се налага за малко да спра, да оставя или да взема нещо от някой офис и да продължа. Чувствах се като победител над  „Градска мобилност”, защото е изключително удобство да паркираш автомобила си в „синя” или „зелена”  зони, без да се налага да пускаш есемеси или да търсиш талони (минимум за 30 мин – 1 лв.), да си свършиш работата за 10 минути в някой офис и да продължиш към следващия.

 

Потеглям с напълно заредена батерия (Z.E. 40 - 41kWh), която предлага почти двойно повече полезна енергия от стандартната, използвана досега (22kWh полезна енергия). При нормални температурни условия с тази батерия би трябвало да изминете около 300 км. Термометърът на колата обаче показва -2 градуса и 230 км. Повече от ясно е, че в студеното време километрите много бързо се „изяждат”. Освен това включвам и парното да работи, защото наистина е сериозен студ.

Започвам да кръстосвам София в буквалния смисъл – от най-примерните шофьори съм, защото започвам да играя със себе си за печалбата на километри. А тя може да стане по различни начини – като внимавам колко агресивно натискам педала, като натискам спирачка, като карам умерено, без резки изпреварвания и маневри, а в краен случай и като мина на режим „eco” , но не го препоръчвам за зимата, защото той обира всяка излишна консумация на ток, рязко намалява климатика и мощността на автомобила. И въпреки това, ако сте закъсали за ток, направо ще се спасите с този режим, докато достигнете зарядна станция.

 

През деня ми се налага да паркирам поне 15-тина пъти. След всяко ново потегляне, с други думи след всяко паркиране, в което батерията е била в покой, изгубвам около 4-5 км. А температурата в два следобед достигна цял +1 градус. Тук ще споделя, че да управляваш електрически автомобил е страхотно удоволствие. Безшумното движение дава интересно усещане, възможността от нулата да стартираш с мощност също е различна от конвенционалните автомобили. Окачването на Zoe леко по-твърдо, както и седалките, но пък трябва да призная, че след цял прекаран ден в автомобила не се чувствах с разбито тяло.

 

Вечерта късно, малко преди десет, вече ще приключвам с обиколките и е време да се прибирам. На път ми е един от най-новите магазини на Кауфланд на бул. Цар Борис, където има безплатна зарядна станция. Реално съм изминала през деня 80 км, а рейнджа, който ми се изписва на таблото е 105 км. Леко съм притеснена с колко ли километри ще се събуди Zoe сутринта, след като през нощта паднат -10? Кога ще имам време на другия ден да зареждам, след като пак съм наредила една дузина задачи. Затова спирам да заредя и да използвам момента да пазарувам – радвам се, че с един куршум удрям два заека, освен това толкова късно в магазина има малко клиенти и си спестявам дневната блъсканица. Включвам на стандартното зареждане – за 30 минути съм се сдобила с 20 км. В станция за бързо зареждане за около половин час може да се сдобиете почти с 80 км. В обикновената домашна мрежа за пълното зареждане на батерията е нужно цяло денонощие. Но със зарядното устройство Caméléon, което се адаптира към монофазен и трифазен ток, за 60 минути, може да постигнете автономност от 120 км. Зареждането на ZOE може да стане и чрез Flexi Charger, както и чрез домашна зарядна станция Wallbox 7 kW, която позволява пълно зареждане на автомобила през нощта.
С електрическите автомобили има този елемент, че трябва да мислите и изчислявате какъв път ще изминете, кога ще имате време за зареждане, къде, въпреки, че засега в столицата има немалко станции, за нищожния все още брой на електрически автомобили.

 

На другата сутрин ще оказва, че нощният студ ми е взел само 9 км, което е много добре. Отново съм в предколедната улична суматоха (все едно повече никога няма да има Коледа и всяка година е така…). През този ден изминавам ок. 70 градски километри. Докато изчаквам за една среща за 20 мин. „донапомпвам” батерията на зарядна станция на магазин Lidl. Размишлявам, че всъщност този тип автомобили имат много сериозно бъдеще. Ето, дори и в зимно време имаш достатъчен пробег, зарядни станции не липсват и повечето са безплатни засега, така че „далаверата” е пълна, дори и в къщи да зареждаш,  пак 100 км ще струват около 3 лв. През лятото, когато пътуванията са доста повече спокойно може да тръгнете и на по-дълъг път, а с проекта за поставяне на електростанции на няколко бензиностанции по големите пътища у нас, може и до морето да се отиде. Автомобилът предлага пълен комфорт, без компромис в оборудването. Системата Renault R-LINK Evolution, позволява пълна свързаност, а отличната навигация ще ви заведе навсякъде.

 

 

Спънката при покупка на такъв автомобил все още остава високата цена – тази на тестовия автомобил, ниво Intens, което е най-високото, е 61 хил. лв. В зависимост обаче от бизнеса ви, може да се окаже, че сметката може да излезе и точна и електрическият автомобил да е по-изгоден. 

 

 

Facebook коментари