fbpx Предваканционно организиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предваканционно организиране

Сигурно сте като вързани с въже, защото още малко и ... излитате в така окачваната лятна отпуска. Само че, преди това, трябва да нагласите така нещата, че когато отсъствате, да не гръмне бомба на работното място. Ако се организирате добре, ще избегнете неприятностите и късането на нерви в последната минута и когато се приберете след последния работен ден преди ваканцията, с удоволствие да съберете багажа да пътуването – и то без да забравите например джапанките и лосиона, защото мозъкът ви още работно „бръмчи“:)

Ако сте започнали по-рано с предваканционните ангажименти, то задачите ще се движат по план. Хората около ваш и шефът ви ще са настроени, че ще отстъствате и тогава няма в последният момент да излезе някоя супер важна задача или проект, които трябва непременно да се свършат сега!

Ако започнете навреме с организацията, ще имате възможност да работите по-спокойно по започнатите проекти. Все пак не се претоварвайте като за последно – стресът преди ваканция изисва много повече време от нея за да възвърнете спокойствието си.

Ако ви е останала последна седмица, направите списък с всички задачи и дейности, като ги разделите по спешност и важност. Отбележете и такива, които могат да изчакат и могат да бъдат свършени по-нататък. Обикновено като се приберете след ваканция, не си спомняте какво предстои и какво трябва да свършите – така може да пропуснете наистина нещо важно. Разберете се с колегите и шефа ви, кой ще ви замести и какво от вашата работа ще може да поеме.

Нагласете имейлите на автоматичен отговор с информация за периода на отсъствие и към кой клиентите могат да се обърнат с неговите координати? Така няма да ви безпокоят излишно и няма да се дразните, когато излизайки от морската вода, например, някой клиент ви звъни с неговия си проблем. Въпреки това, той може да не знае, че сте във ваканция.

Не забравяйте да си подредите бюрото. Най-ужасното нещо е след ваканция да се врънете и да заварите хаоса, който сте оставили. Със сигурност има доста неща, които не трябва да стоят там, други, които сте търсили и ще откриете най-накрая и трети, които директно трява да отида в кошчето. Подреденото бюро, което ще ви посрещне след ваканция прави по-лесно гмуркането отново в работен ритъм.

Естествено ще се наложи да поработите повече и да отхвърлите работа. Ще се чувствате много по-спокойни и по време на почивката, когато знаете, че сериозната работа е „превзета“. Освен това като се върнете няма да се налага екстремно да започвате. И не забравяйте да оставите на видно място листа със задачите.

Много по-лесно ще ви бъде да съберете багажа, ако последната седмица на лист постоянно записвате нещата, за които се сещате, че трябва да вземете за почивката. Шансовете да забравите нещо се минимизират, а и чуденето какво да вземете и какво не в последния момент ще бъде сведено почти до O.

Накрая не забравяйте, че най-хубавото ви очаква, въпреки странното лято. На морето си е истински топло, а в планината приятно прохладно. Вземете най-голямата доза настроение!