fbpx Реклама без пари? Няма такава! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Реклама без пари? Няма такава!

Реклама без пари? Няма такава!

Реклама по време на криза е задължително условие за оцеляване на пазара. След рецесия остават само тези, които в трудните времена са имали агресивна рекламна политика защото разходите за реклама по време на криза наистина са сигурна инвестиция, със голяма възвръщаемост. Защото когато икономиката е в разцвет – всеки може да продава. И както казва Брус Бъртън, основателят на една от големите световни рекламни агенции BBDO: “В добри времена хората искат да рекламират; в лоши им се налага.” Така че вместо да режем от рекламните бюджети е хубаво да помислим как с малко средства да запазим позициите си, лоялността и доверието на нашите клиенти.

И така да оставим традиционните медии като телевизия, преса, аутдор и да обърнем внимание на едно ефикасно и сравнително евтино средство за комуникация – директния мейлинг

Той позволява много точно да се избере целевата група и да се създаде персонализирано послание. Съществуват специално създадени за това маркетингови компания. Те предлагат бази данни, разделени по браншове, които могат да бъдат ‘облъчени’ с информация за нашия продукт. Необходимо е само е да определим нашата таргет група и съответната област, в която имаме интерес. Основните фактори за успех при директния мейлинг са оформлението, дизайна, съдържанието, които изискват ‘завладяваща’ креативност.

Според статистиката приблизително 60% от изпратената електронна поща е отворена от получателя, а около 11% са върнали отговор

Нормалната обратна връзка от клик е 1,5 – 3,5% , надвишавайки 7% кампанията се счита за изключително успешна. По този начин освен конкретната услуга ние рекламираме и нашата уебстраница, където са позиционирани и останалите ни продукти със съответните предимства. Практиката показва, че всеки посетител на сайта отделя между 3 и 15 минути за престой.

Все повече овации обира интернет рекламата, която позволява с малки инвестиции да достигнем до повече клиенти. Вече голям процент от печатните издания имат своя страница във виртуалното пространство. И съответен брой абонати, които получават чрез ежедневни или едноседмични нюзлетъри актуална информация. Интересен подход към промотирането на вашия продукт е участието в такъв вид бюлетин под формата на специално обособено рекламно каре или рекламен банер. Цената на услугата, разбира се, е символична.

Не трябва да забравяте и вашите клиенти като периодично им изпращате актуална информация за текущи промоции и ексклузивни оферти

Клиентът е най-ценният актив на търговеца и най-добрият посланик на търговската марка. Ако клиентът е удовлетворен от това, което му предлагате ще го сподели със свои приятели, колеги, близки, с което ще популяризирате вашия бранд. Така стигаме и до широко разпространения метод word-of-mouth (от уста на уста), който дава достатъчно причини на хората да говорят за стоките и услугите ви, както и улесняване на потребителите да водят този разговор. Маркетингът от уста на уста има благотворен ефект върху другите форми на маркетинг на компанията. Ето защо поддържането на връзка с клиентите не е просто начин да спечелим повече средства, а да изградим дълготрайни взаимоотношения с тях. Можем да го направим напълно безплатно.

Вирусният маркетинг е друг маркетингов феномен
Той улеснява и окуражава хората да предават определено маркетингово послание абсолютно доброволно. Вирусните маркетинг представяния могат да бъдат под формата на: видео клипове, флаш или рекламни игри, само текстови съобщения и др. Успешната кампания по вирусен маркетинг или маркетинг от уста на уста също така помага на потребителите да преминат през онлайн хаоса от информация. Имайки предвид множеството рекламодатели, стремящи се към едни и същи потребители, личната препоръка от приятел или колега на свой ред ще увеличи трафика към сайта ви, без да се наложи да прибягвате до банери или платени реклами.

Създайте безплатна фен страница във Фейсбук
Там може да публикувате информация, снимки и клипове на своите продукти. Вашите почитатели автоматично се абонират за получаване на новини и специални оферти. Пускайте рекламни послания чрез Туитър. Обявете бизнеса си в Google и Yahoo. Когато искаме да открием нещо, най-често прибягваме до лидерите в онлайн търсенето- Google или Yahoo.
Google разполага с местна бизнес директория, където можете да регистрирате бизнеса си абсолютно безплатно. А най-интересното е, че дори няма нужда да имате силно онлайн присъствие. Отворен е за всички видове малък бизнес – със стотици хиляди публикации.
Нямате причина да не публикувате бизнеса си на тези две места. Единственото, което се иска от вас, е да видите как става с уроците, които Google предлага.

Намерете повече клиенти за вашия бизнес и чрез Google Ad Words

Независимо от бюджета, с който разполагате, можете да показвате своите реклами в Google.Така ще бъдете достъпни за хора, които активно търсят онлайн информация за вашите продукти и услуги. Най-хубавото в случая е, че лесно можете да управлявате разходите си, тоест плащане се налага само когато хората кликнат върху вашата реклама. Можете да редактирате рекламите си и да коригирате бюджета си, докато получите желаните резултати.

Акцентирайте върху ПР-а

Защото именно във време на криза трябва да се фокусираме повече върху информацията и добрите комуникации, да убеждаваме и печелим доверие. Те обясняват и изграждат мостове, по които след време може да се гради отново и бизнесът, и екипът, и успехът. За това накарайте медиите да разкажат за вас. Предизвикайте ги, впечатлете ги. И бъдете сигурни в положителните резултати.