fbpx Рибните запаси на планетата са намалели драстично | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рибните запаси на планетата са намалели драстично

Рибните запаси от критично значение за осигуряването на прехраната на човечеството са намалели значително в световен план, се посочва в извънреден доклад на WWF. Проучването е установило, че за последните четири десетилетия морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при някои видове риби спадът е с до 75%.
За да бъде спряна тази опасна тенденция световните лидери трябва да положат усилия, така че възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да се превърне в приоритет при изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк. Преговорите за нов глобален договор за климата също са важна възможност за твърд ангажимент за опазването на океаните.
 
„Ние публикувахме този извънреден доклад, за да представим възможно най-актуалното състояние на океаните“, заяви Марко Ламбертини, генерален директор на WWF. „Само в рамките на едно поколение човешката дейност сериозно е увредила океаните. Хващаме повече риба, отколкото може да се възпроизведе и в същото време увреждаме местата, където живее. Необходими са дълбоки промени, за да осигурим биоразнообразието в океаните и за бъдещите поколения“, добавя Ламбертини.

Цитираните в доклада научни данни показват, че видове от изключително значение за търговския риболов и за препитанието на рибарите с незаменима роля за прехраната на глобално ниво вероятно са претърпели най-съществен спад. Едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, е регистрирало спад с цели 74%.  За периода между 1970 и 2012 г. общите рибни запаси са намалели с 49%. Изследвани са 5 829 популации на 1234 видове риби.
Според оценките на WWF годишният обем на икономическите дейности, свързани с океаните възлиза на 2,5 трилиона долара.