fbpx "Седемте смъртни гряха" на пътуването до работното място | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

"Седемте смъртни гряха" на пътуването до работното място

Колко по-рано тръгвате за работа? Замисляли ли сте се колко нерви късате, докато стигнете до работното място и понякога вече със захапан нож между зъбите? А в следващата минута трябва да сте любезни с някой клиет, който може би също се е изнервил, докато е дошъл до вас. И така от рано вече сме в човекомелачката. Ами връщането от работа? Същия екшън започва да се разиграва. Мениджър на една компания в София споделя, че живее повече време от другите, защото офисът ми ду намира на 15 минути пеша от дома...Все пак такова щастие може да споходи малко хора.

В специална анкета проведена от доставчика на офис решения Регус, ежедневно пътуващите до работното си място служители в България посочват "седемте смъртни гряха" на своето пътуване, които им причиняват най-много стрес по и влияят негативно върху ефективността и удовлетворението им от работата. На първо място хората поставят неумелите и опасни шофьори. Освен това, сред най-големите стресови фактори се нареждат и агресивното поведение на пътя, закъсненията и неприятните миризми от другите пътуващи.

В България ежедневното пътуване до работното място в една посока отнема средно 23 минути, но на 13% от българите се налага да пътуват по-дълго от 45 минути във всяка посока. Въпреки това, времето, което ежедневното пътуване отнема, представлява по-малък проблем в сравнение с изживяванията по пътя. Няма работодатели, които да желаят служителите им да пристигат на работа вече уморени, напрегнати и неспособни да изпълняват добре задълженията си през работния ден. Резултатите от анкетата на помагат да се открият основните причини за стреса от ежедневното пътуване при шофьорите и ползвателите на обществения транспорт.

Гари Гъртлър, говорителят на Регус - България, коментира: "Всеки от нас може да разпознае своите най-лоши преживявания в резултатите от тази анкета. Агресивното поведение на пътя и опасното шофиране създават реални проблеми както на шофьорите, така и на пешеходците, и съвсем естествено те са в основaта на тяхната загриженост". Липсата на осведоменост за прекъсванията в обслужването и задръстванията по пътищата също влияят негативно върху спокойствието и ефективността на служителите през работния ден. Не трябва да се подценява и всепроникващото въздействие на неприятните миризми, които дават лошо начало на работния ден.

Днес вече все повече и повече хора могат да избират къде биха предпочели да работят. Технологиите позволяват това. Дори и от плажа може да работите за фирмата! Разбира се, в днешно време вече съществуват и гъвкави решения по отношение на мястото и времето на работа, за да се избегнат всички тези стресови фактори и напрежение, които се отразяват толкова неблагоприятно на резултатността, мотивацията и удовлетвореността на служителите. Пътуването до работно място, което се намира по-близо до дома, и то в извън пиковите часове, най-често се оказва най-добрия начин за избягване на тези стресови фактори и за по-удовлетворителна, спокойна и най-вече по-плодотворна работа през целия ден.

"Седемте смъртни гряха" на ежедневното пътуване до работното място в България

1. Неумели / опасни шофьори
2. Агресивно поведение на пътя
3. Закъснения и прекъсвания в обслужването
4. Телесни миризми и лош дъх на други пътуващи или храни със силна миризма
5. Замърсяване и прегряване
6. Липса на информация от доставчиците на услуги
7. Неприемливи сексуални "аванси" от други пътници