Tarraco - най-голямото оръжие на SEAT. От Тарагона до Созопол (тест драйв)

Tarraco - най-голямото оръжие на SEAT. От Тарагона до Созопол (тест драйв)

 

Знаете ли къде се намира Тарагона? Признавам, че и аз не знаех точно, освен, че е в Испания, преди да проверя. Този историческия град, за който датират информации от 3 в. пр. Хр. е на иберийския полуостров и се мие във водите на Средиземно море. Със сигурност знаете обаче много добре къде се намира най-старият град по Черноморието – красивия Созопол, чиито първи данни за селище датират от 5 в. преди Хр. И за да направим един своеобразен мост между древността, моретата и модерния начин на живот, в последния ден на август, когато слънцето е по лятно му горещо, потегляме от София към нашето море с най-новото испанско попълнение – големият SUV Tarraco.

Да избереш име на модел чрез гласуване от публиката е интересен маркетингов ход. Спазвайки традицията си, SEAT поставят под прожекторите нов испански град с вдъхновяваща архитектура - този път това е древна, средиземноморска Тарагона в Каталуня, чието латинско име е било Tarraco. То става и името на третия най-голям SUV на испанците, като е избрано чрез публично гласуване от повече от 140 000 ентусиасти, които участват във финалната фаза на конкурса #SEATseekingName (Seat търси име).

 

„SEAT преживява най-голямата си продуктова офанзива в последно време. Въвеждането на SEAT Tarraco, първият ни голям SUV, представлява част от инвестицията ни в размер на 3,3 милиарда евро за периода между 2015 и 2019 година в бъдещето на компанията и гамата от автомобили, които предлагаме “, каза президентът на SEAT, Лука де Мео, „Той допълва нашето SUV семейство, за да отговори на нуждите на всеки клиент“.

Най-новият автомобил, който се произвежда във Волфсбург (Германия), бележи третата стъпка в SUV офанзивата на компанията и разкрива визията й за бъдещия дизайн на новите модели на SEAT.

Новият Tarraco стои начело на SUV семейството на SEAT, като по-голям брат на Ateca и Arona и съчетава най-съвременни технологии, динамично, пъргаво управление, практичност и функционалност с елегантен, прогресивен дизайн. Tarraco комбинира многото предимства на по-големите размери и предлага автомобил, който може да поеме всички елементи на съвременния живот.

 

Като за начало в багажника мятаме куфарите, без да ги редим много, защото мястото е голямо, цели 700 л. (на връщане, освен нашите четири добавихме още два куфара, които се събраха). Tarraco се предлага във версии с 5 и 7 места, като втората за България означава и ценното „ДДС”.

 

Сядам зад волана и сме готови да борим „Тракия”. С натискането на педала и усещам, как голямата машина дърпа здраво напред. 190 к.с. и 2-литров дизел, в комбинация със седемстепенна скоростна кутия DSG и 4Drive система рисуват добър подпис на пътя. Моделът се предлага също и с два бензинови варианта: четирицилиндров 1.5-литров TSI, 150 к.с. и шестстепенна ръчна скоростна кутия с предно задвижване и 2,0-литров, 19O к.с. със седемстепенна скоростна кутия DSG и 4Drive система.

 

Тази седмица на световния автосалон ще бъде представен и първият хибрид на испанците Tarraco FR PHEV, който комбинира 1,4 бензинов двигател и 150 к.с с електромотор с мощност 115 к.с. като така общата сила на автомобила става 245 к.с. С този мотор големият SUV ще може да изминава малко над 50 км изцяло на ток.

Tarraco разполага с всички системи за помощ при шофиране, добре познати от другите модели като Lane Assist и Front Assist, включително разпознаване на велосипеди и пешеходци, докато системи за разпознаване на слепи петна, разпознаване на пътни знаци, Помощ в задръстване, любимият ми адаптивен круиз контрол (един от най-добрите), а Light Assist и Emergency Assist се предлагат като опция. Налична е и система за спешни повиквания при катастрофа.

 

Видимостта от високо е отлична. Купето е широко и просторно. На централната конзола е разположен 8-инчовия интерактивен монитор на инфотейнмънт системата, свободно изнесен напред. Управлението му става или  чрез две въртящи се копчета или чрез леко докосване на екрана с пръст с отлична реакция.
Персонализиращият се 10.25" екран пред мен с натискане на бутона от волана може да показва навигацията, да асистира при шофиране с информация като адаптивен автопилот, следене на маркировката, следене на пътя отпред, разпознаване на знаци. Всичко това е много удобно, защото не отклоняваш погледа.

 

С нас пътува и лайфстайл блогърка, за която автомобилите са нещо лъскаво за попълване на статусите и в Инстаграм. „Ох, тази седалка е много твърда”, се оплаква, когато сяда на задните седалки. Аз нямам такова усещане от шофьорското място и затова по-късно специално сядам отзад. Е, понякога граховото зърно се усеща и през сто матрака… :) Седалките са умерено твърди, така че дори и извън асфалтовите пътища да имаш умерен комфорт. И като казах извън асфалта – поопрашихме колите из черните пътища на Странджа около с. Равадиново. Оказаха се детска игра за големия SUV, което подсказва, че и при доста по-тежки условия, автомобилът би се справил отлично. Успяхме да тестваме само системата за спускане, която държеше отлично при стръмния наклон.

 

По отношение външния дизайн Tarraco показва накъде ще се движи Seat в близкото бъдеще. Характерна шестоъгълна решетка, очертана от широка хромирана лента слага основният отпечатък на лицето, обрамчено от серийните изцяло LED предни фарове, които са ни вече познати и напомнят за Ateca. Напълно нова обаче е графиката на дневните светлини.

 

И тъй като слоганът на Tarraco е #whynotnow се впускаме към преживяване, което се оказва, че никой не е правил – parasailing или полет над морето с крило. Кога, ако не сега? И ако кажа, че не ме беше леко страх – ще излъжа. Дъхът ми спираше там горе, докато се реехме над старинен Созопол, пристанището и о. Св. Иван. Но по-вероятно да е било от приказните гледки, които испанското Tarraco ни подари край Черно море. Шансът да му върви по вода е много сериозен, още повече, че цената за България е по-ниска спрямо най-сериозният му конкурент Skoda Kodiaq.

   

 

 
 

Facebook коментари