fbpx В радиорекламата е важно какво казваш, как го казваш и колко често го казваш! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В радиорекламата е важно какво казваш, как го казваш и колко често го казваш!

 

Христо Вълчев е роден в София през 1974 г., зодия Везни. Завършил е Нов български университет, специалност "Маркетинг и реклама". От 10 години работи в Радио FM+ GROUP. През последните 6 години е мениджър продажби Радио FM+ GROUP. Отговаря за обучението и работата на търговските екипи в страната.
Хоби: риболов и автомобили.

Г-н Вълчев, кои са предимствата на радиорекламата и за какво може да бъде полезна тя на фирмите от малкия и средния бизнес?
- Радиото се използва като основна медия за реклама предимно от малките и средните фирми, защото всичко е въпрос на бюджет. Големите компании могат да си позволят национални рекламни кампании, а по-малките фирми рекламират предимно в града, в който е бизнесът им.
Тук е и предимството на Радио FM+. За разлика от националните радиомрежи, които излъчват от едно място за цялата страна, при нас е точно обратното. Разполагаме с шест самостоятелни радиостанции и единайсет точки на излъчване в градовете София, Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Хасково, Свиленград, Бургас и Варна. Програмата навсякъде отговаря на едни и същи високи стандарти, но се прави от местни водещи. По този начин Радио FM+ GROUP има местно присъствие и национално покритие. Стремим се да обръщаме внимание на самия град и на хората, които живеят в него. Така радиото има местно звучене. Това автоматично се пренася и върху бизнеса. Ако си производител на хранителни продукти в Пловдив и твоят продукт се разпространява в този регион, не е нужно да плащаш цената за национален ефир.
При радиорекламата е важно какво казваш, как и колко често го казваш. Ако единият от двата компонента не е на достатъчно добро ниво, пропада цялата рекламна кампания. За да бъде проведена успешна кампания, първо трябва да се вземе максимална информация от рекламодателя за неговия продукт, услуга, за самата фирма. По този начин е възможно изработването на добро рекламно послание. Хубавият рекламен клип трябва да показва предимствата на продукта, да го отличава от неговите конкуренти на пазара. Обикновено продължителността на рекламния клип в радиото е до 30 секунди.
За изработването на качествен медия план отново се тръгва от анализ на дейността на рекламодателя и от достатъчно ясното дефиниране на целите, които се поставят пред рекламната кампания.
Поради това Радио FM+ GROUP поддържа на пазара във всеки един град висококвалифицирани търговски екипи от рекламни консултанти. Те правят уникалната експертиза на клиента и предлагат работещи идеи за неговата рекламна кампания. Стремим се да осигуряваме навсякъде "Най-доброто обслужване
във вашия град".
Като цяло една кампания не би трябвало да е с по-малко от 6-8 излъчвания дневно, за период не по-малко от един месец.
Как една малка или средна фирма може да направи своята кампания
?
- Това зависи от продукта, който ще се рекламира. Радиото е много полезно за бързооборотни стоки и стоки в промоция. Тъй като клиентът иска за кратко време да продаде стоката и това да се съобщи на възможно най-много хора. Тогава кампаниите могат да бъдат в рамките на 15-20 дни с висок дневен интензитет на излъчванията.
По отношение на медия планирането съществуват две тенденции. Да ви чуят повече слушатели, но по-малко пъти или по-малко слушатели, но повече пъти. При първия случай се планират повече излъчвания в рамките на деня за по-кратък период. Всеки ден се променят часовите пояси на излъчване. Във втория случай дневният интензитет на излъчванията е по-малък, но кампанията е по-продължителна. Излъчванията се програмират всеки ден в едни и същи часови пояси.
Ако става въпрос например за поддържаща имиджова рекламна кампания, се избира вариантът, при който клипът достига до по-малко хора, но те го чуват по-чес-то. Тогава програмирането се прави в едни и същи часови пояси. Такива рекламни кампании са с по-малък интензитет на излъчване в рамките на 4 до 6 излъчвания дневно, но за по-дълъг период - най-малко 3-6 месеца.
От значение е и жизненият цикъл, в който се намира продуктът. Когато той е в етап на навлизане на пазара, тогава трябва да се инвестира повече в реклама. Все пак продуктът е непознат и за него трябва да чуят максимален брой хора за кратък период. Ако продуктът е в етап на нарастване на продажбите, спада интензитетът на излъчване на рекламата, а се удължава периодът. Когато се достигне етапът на зрялост на продукта, рекламата е с по-нисък дневен интензитет на излъчване, но е за по-дълъг период, например за една година.
Добрата рекламна кампания не е тази, която е направена с много пари, а която дава оптимален резултат при възможно най-малко вложени средства в нея. Това се постига чрез разработването на уникални идеи за всеки продукт.