fbpx Ваня Ананиева: В моменти на криза се оцелява, само ако си позитивен и гъвкав | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ваня Ананиева: В моменти на криза се оцелява, само ако си позитивен и гъвкав

Мениджърите споделят - Успешните бизнес казуси в България

Ваня Ананиева: В моменти на криза се оцелява, само ако си позитивен и гъвкав

Скъпи читатели, в следващите седмици през годината ще представяме интересните казуси, споделени от интересни личности в първия Алманах на успешните бизнес казуси в България 2015. Ето историята на Ваня Ананиева, собственик на езикови училища „Интелект“.


Споделям казус, който е свързан с администрирането на проект „Оперативна програма за управление на човешките ресурси „Аз мога повече“. Компанията ни е доставчик на обучение по английски, немски и испански език в продължение на четири години. По тази програма се осигуряват средства за обучение на работещи хора, които имат желание да повишат своята езикова компетентност. Важно условие за всички обучаеми е да са работещи, но да са извън структурата на държавната администрация.
Идеята е хубава и позволява на много работещи хора напълно безплатно да повишат своята квалификация в рамките на около 10 месеца. Всеки кандидат, които се възползва от това обучение в рамките на 300 учебни часа, покрива три нива според европейската езикова рамка.

За целта всеки от тях минава одобрение и проверка на местно ниво – бюро по труда по местоживеене или месторабота, след което бива повикан и получава ваучер, който в случая се явява ценна книга. С нея държавата гарантира, че ще се разплати с доставчиците на услугата, след като бъде приключено обучението и бъдат предоставени огромен брой документи, удостоверяващи всичко това. Всички ваучери се съхраняват надлежно от доставчиците на услугите. След като кандидатите преминат успешно своето обучение, стартира процес на верификация от страна на Дирекция "Регионална служба по заетостта" и едва тогава институцията се издължава към нас.

Не такъв обаче беше случаят през 2012-2013 г., когато в продължение на две години, ние обучихме над 800 курсиста, явно напълно безвъзмездно. Представете си само колко групи са това, като имате предвид, че в една група са включени между 10 и 12 курсисти. За фирмата това е много сериозен ресурс за заплати на всички преподаватели, за закупуването на оригинални учебни материали, необходими за всеки един обучаем, за заплащане на наем на зали, както и ред други разходи по обучението на всеки един кандидат.

Съвсем естествено, след такъв дълъг период на забавяне, това ни докара почти до фалит.

Не исках да си представя, че ще затворя бизнеса си, не защото аз съм сбъркала някъде, а защото държавата ме принуждава! Виждах обаче, че ако тръгна да се боря сама, нищо няма да направя и гарантирано вече ще изгубя всичко. Тогава аз и моите колеги, решихме, че е дошъл моментът, в който трябва да потърсим подкрепата от страна на други конкурентни доставчици на този вид услуга и да изискаме от държавата заработените от нас средства.
Хубавото е, че въпреки конкурентните отношения между фирмите в бранша, всички се обединихме. В продължение на няколко месеца проведохме десетки срещи с министерството-оператор на програмата и ресорните му дирекции. Разговорите бяха трудни и времеемки, раздори също не липсваха. За съжаление, някои колеги не издържаха на икономическия натиск във времето и преустановиха дейността си.

Получихме солидна подкрепа от страна на медиите, които също застанаха на наша страна. Вдигна се много шум. Трябва да призная, че четвъртата власт допринесе за изплащането на пресрочените задължения в рамките на кратък период от време. След менгемето, което ме стиснало за гърлото и не ми даваше спокойствие да спя нощем, най-сетне поех глътка свеж въздух. Така беше и за целия бранш.

Казусът е показателен за това, че понякога в труден момент ръководител на даден бизнес може да разчита дори и на своите конкуренти, стига да потърси обединение в подходящия момент и да се бори рамо до рамо с тях за една обща кауза.

Силно вярвам, че един бизнес оцелява в моменти на криза, само когато си позитивен и гъвкав към икономическата среда. Няма проблем, който да не може да бъде разрешен. Стига да го направиш с усмивка.

----------------------

Ваня Ананиева е собственик на езикови училища „Интелект“. Завършила е МИО в УНСС, английска филология в Софийски университет и Комуникационен и бранд мениджмънт в НБУ. От 14 години работи в сферата на чуждоезиковото обучение. Силно вярва, че човек успява и гради кариера, само ако обича своята професия. Започва да се занимава с езиково обучение малко след като завършва средното си образование. Първоначално я привлича страстта към преподаването, която постепенно и от само себе си се превръща в бизнес начинание. Стартира от една малка стая с бяла дъска и огромен хъс. След известно време работата става повече отколкото може физически да си позволи. Така се ражда „Интелект“. Днес се гордее с шест филиала на училищата в столицата и със страхотен екип. Всеки ден за нея е предизвикателство. Среща много нови хора и това, което я радва най-вече е обратната връзка от клиентите – доволни от услугата, която са получили.
“Повечето хора смятат, че когато градиш кариера, това те прави неспособен да имаш сполучлив личен живот. Това НЕ е вярно. Когато една жена иска да бъде бизнес дама, майка и съпруга, това е абсолютно възможно. Необходима е добра организация и естествено – позитивизъм. Вярвам, че когато човек истински желае нещо, то непременно му се случва. Аз съм на 35 години, владея 3 езика, спортувам всеки ден, имам две деца, съпруг и професия, която ме прави щастлива и намирам време да кажа на любимите си хора, че ги обичам.”, споделя Ваня.

Facebook коментари