fbpx Veni, vidi, vici | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Veni, vidi, vici

Veni, vidi, vici

етикети

Казват, че трябва да изядеш една торба със сол с един човек, за да го опознаеш. Същото е и с колите – трябва да изминеш повече километри, за да оцениш един автомобил.
Така с Opel Meriva изминахме над 3600 километра за седмица, за да стигнем до лоното на католицизма и да се върнем отново в София, без никакви проблеми. Да пътуваш до Рим си е предизвикателство, още повече, че случихме най-горещите дни, когато каменните пейки на пиаца Навона бяха направо като нажежени котлони и всички, които се опитваха да седнат уморени, скачаха като ужилени. Единственото положително от жегата беше, че успяхме да тестваме с пълна сила комфорта на климатика. Направо не вярвах на очите си, че термометърът на колата изписваше 38 градуса навън, докато слизахме по ботуша към вечния град и слънцето грееше отгоре по известната магистрала Strada del Sole (пътя на слънцето). В колата обаче беше абсолютен температурен комфорт – без да подухва на този или онзи повече. Пълна темперираност в цялото купе. Освен това предното стъкло не се напичаше, както ми се случвало при други автомобили – въпреки, че всички са със специални слънцезащитни стъкла. Имахме и стъклен покрив, който откриваше перфектно небето до края на задните седалки, но все пак предпочетохме пълната сянка.

 

Да пътуваш точно по тази италианска магистрала е сериозно изпитание и изисква пълна концентрация. Тя е от по-старите, по-тясна е, пресича Апенините и има сериозни изкачвания и спускания. Движението е стегнато, пълно е с камиони, които стриктно спазват 100 км/ч и дори когато изпреварват не вдигат повече. В такива моменти зад тях се образува колона, която чинно чака да се освободи пътя и изведнъж като стрели всички вдигат отново 130 км. Всъщност сериозно впечатление ми направи, че италианците много са озаптили карането си – явно глобите си казват думата. Нашата Meriva демонстрира отлично поведение – на разположение имахме дизелов 1,7 л CDTI мотор със 130 к.с., оборудван с механична скоростна кутия, който показа много стабилни динамични показатели. Дори и в това трудно движение не се налагаше да се преминава на по-ниска предавка, защото ускорението ставаше веднага, без да създава усещане за несигурност. Високо разположените седалки и отличната видимост допълнително ни даваха стабилност. И едно от другите отлични качества на мотора – икономичност. На този дълъг път средният разход бе 5,5 л/100 км. Повече от добре! В интерес на истината установихме, че без климатик разходът слиза още няколко десети.

 Когато сте на дълъг път и сте повече хора ви трябва място – всеки сантиметър е добре дошъл. Моделът демонстрира щедрост – много удобни ниши в страничните врати за бутилка, така че съвсем инстинктивно да я вземеш и оставиш.
Останахме възхитени от система на централната конзола FlexRail, която се състои от отделения, които се разместват като се плъзгат по релси. Супер удобно беше там да скрием нашата навигация, като само плъзнем отгоре капака, без дори да се налага да изключваме от захранването. Там събирахме всички билети от пътни такси, включително имаше място за портмоне с пари за таксите. Другата революционната система на Meriva, която заслужава адмирации и е доработена в новото поколение, е FlexSpace на задните седалки. Те могат съвсем лесно да се разместват, и сгъват, ако искате може да дръпнете напред и да се излегнете по-удобно. А задните пътници споделиха, че се чувстват отлично, защото са на по-висока позиция.

Безспорно това, с което всички запомнят новата Meriva са страничните врати FlexDoors - за първи път внедрени от масов автомобилен производител. Вратите се отварят до 84 градуса, което е много по-широко от това на конвенционалните, за които 68-70 градуса са обичайния стандарт. Установих, че наистина е много удобно като отворя шофьорската врата веднага да имам достъп до задните седалки. Освен това двете противоположно отворени врати ни даваха някаква сигурност, че сме в собствено пространство и дори външните хора на паркинга не могат да гледат какво точно правим докато сме спрели.

Не мога да не благодаря на „очите” на Meriva. Когато на връщане вече се наложи четири часа да пътуваме в тъмното през Сърбия, буквално те гледаха вместо мен. Светлината на фаровете е супер важна особено при такива пътувания, за да осигури максимална осветеност на пътя. Заслугата бе на адаптивна система на предните светлини с разширени функции (AFL+), която автоматично адаптира светлинния сноп съобразно с климатичните условия и пътната обстановка. Предните светлини имат 9 различни режима на функциониране.

Като цяло автомобилът ни предостави достатъчно пространство и в същото време беше достатъчно компактен за да го паркираме навсякъде. Интериорът даваше усещане за класа. Той се предлага с шест различни комбинации на цветове и тапицерии. Нашият беше гълъбово сиво и кафява кожа – странно на пръв поглед съчетание, но стои много добре. Останахме много доволни от това дълго пътуване, без да имаме после болежки и схващания, а това е повече от показателен факт.