fbpx Защо евтиното излиза скъпо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо евтиното излиза скъпо


Това, което искам да споделя, сигурно се случва на мнозина от вас. Работата така ни е завъртяла, че понякога изпускаме наглед малки елементи от работата на фирмата, но по-късно осъзнаваме, че сме сбъркали, и понякога дори се чувстваме неудобно пред партньорите си. На мен ми се е случвало. Всеки пред-
Това, което искам да споделя, сигурно се случва на мнозина от вас. Работата така ни е завъртяла, че понякога изпускаме наглед малки елементи от работата на фирмата, но по-късно осъзнаваме, че сме сбъркали, и понякога дори се чувстваме неудобно пред партньорите си. На мен ми се е случвало. Всеки пред-
приемач или поне административният директор, следи всекидневните разходи на фирмата. Една от основните задачи е да се търсят и намират оптимални решения, които да не товарят излишно разходните пера в баланса. Защото обикновено операцията "изваждане" не е много приятна.
Народната мъдрост казва: "Дребните камъчета обръщат колата." Затова ви предлагам да погледнем по-задълбочено върху тези дреболии, които влияят пряко върху оперативността и ефективността на работата. А помислете и за това, че те говорят и за положението и статуса на вашия офис и вашите служители.
Вижте каква е заобикалящата среда в офиса. Как изглеждат работните места на вашите служители и вашето лично бюро? Доволни ли сте от това, което виждате? Листове, папки, химикалки и моливи, перфоратори и какво ли още не - творчески безпорядък, убеден съм, че е така!
Всичко това е лицето на компанията ви. Както виждате вие работната среда, така я вижда и всеки ваш бизнес партньор, който прави своите заключения - колко сте организиран, доколко може да разчита на вас, как би се отразило на неговия имидж, ако всички знаят, че сте негов клиент, доставчик или контрагент?
Съвсем наскоро мой приятел, който построи прекрасна фабрика, ми каза, че още не можел да покани своите клиенти, защото в офиса му нямало нужния порядък и зелената тревица пред централния вход още не била пораснала! Малка подробност - той е германец, а за тази нация и най-малкият елемент от външния вид е от особено значение.
И аз исках всичко да ми е наред в офиса и да внушава имидж и стил. В същото време да не се губи ценно време в търсене и да не се харчат неразумно много пари. "Няма невъзможни неща!" - казват двама популярни телевизионни водещи. И аз се заинатих!
До скоро секретарката ми тичаше почти всеки ден до близката книжарница, за да набави това или онова за нуждите на офиса. Инструкциите към нея бяха ясни - купуваш всичко, но на възможно най-ниската цена. Оперативната и работа започна да изостава. Резултатът беше следният: и моят личен офис, и работните места на всичките ми служители се напълниха с некачествени канцеларски и офис консумативи. Подредените по лавиците папки в счетоводния отдел изглеждаха като бакалски тефтери. Копирната машина започна да блокира всеки ден заради некачествената хартия, която ползвахме.
По едно време се замислих, че изглеждаме като на битака! Не можеше да продължава така!
Първото нещо, което направих, беше да забраня купуването на евтини хартии и канцеларски материали. Едва тогава осъзнах много ясно, че евтиното излиза скъпо. Чрез познати открих компания, която може да ми предложи качествени продукти на реномирани марки. Освен това да ми достави всичко, което съм поръчал, на място в офиса с изрядни счетоводни документи.
На бюрата на служителите ми се появиха химикалки SCHNEIDER и SENATOR, перфоратори и телбод-машинки NOVUS, лепила UHU, папки и класьори DONAU, елегантни папки с прозрачни лица DURABLE, качествена хартия за копирни машини ZOOM.
За много кратко време всичко в офиса ми се промени и нещата си дойдоха по местата. Атмосферата беше станала наистина делова. Усетих, че дори настроението на служителите ми се промени. Те просто се усещаха на друго ниво. Най-доволен беше административният директор. Разходната част на баланса, която отразяваше похарченото за канцеларски материали и офис консумативи, спадна почти с 40%, защото не купувахме некачествени стоки всеки ден, а веднъж или два пъти месечно. Тук вече мога да кажа, че качеството на продуктите бе гарантирано от фирмата доставчик "CLASSIC".
Компетентните и служители ни помогнаха да оптимизираме разходите, като ни научиха как да планираме нуждите си. А нали знаете - най-важно е да имате правилната информация.

 

 


e-mail: office.service@classic-on-line.com; www.classic-on-line.com