fbpx Да отделим всеки ден пет минути за себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да отделим всеки ден пет минути за себе си

Бащата на съвременния мениджмънт Питър Дракър казва, че прекалено много учим мениджърите в различни организации какво и как да правят, и не им обръщаме внимание на това какво да не правят. Иронията тук е, че казвайки какво да не се прави, всъщност отново казваме какво да се прави. 

Но нека да започна с една история. Издателят на SUCCESS Magazine - Дарън Харди, разказва за една интересна случка, която е имал, след като на корицата на неговото списание се появява Ричард Брансън*. След излизането на новия брой му се обажда негов приятел, на когото му предстои организирането на конференция за неговата компания. Приятелят му го е помолил да покани от негово име Ричард Брансън на конференцията, като му предложил хонорар от сто хиляди долара за един час.

Брансън отказва, което води до второ предложение – този път за двеста и петдесет хиляди долара за един час. Отново отказ. Следва трето предложение за петстотин хиляди долара. Този път дори времето се намалява. Предложението към Ричард Брансън е да отдели само един час от слизането от самолета до момента, в който отново се качва на него, т.е. за самата реч ще останат около 30-40 мин.

Както може би вече се досещате, отговорът отново е отрицателен. Тогава, вместо да прави нова оферта, приятелят на Дарън Харди просто попитал: Какво ще е необходимо, за да дойде Ричард Брансън при нас? Отговорът от неговия офис е бил, че в момента Брансън си е определил три стратегически приоритета, върху които фокусира вниманието си и говоренето на конференции за каквато и да е сума не е сред тези приоритети. Ричард Брансън има участие в 400 компании и фокусира вниманието си само върху 3 неща. Какво ви подсказва това?

Така... Сега спрете за момент с четенето, облегнете се назад и си задайте въпроса: Какво бих направил аз в тази ситуация? Защо бих го направил? Някъде в тези отговори ще откриете това, което ви доближава или отдалечава от профила на Ричард Брансън. Лично мен повече ме отдалечава. Но отговорите на тези въпроси ме карат да погледна повече в себе си. И това е по-важното. Задвижващият въпрос е не как да се доближим до профила за правене на бизнес на Ричард Брансън, а как да открием собствения автентичен и успешен стил за развитие на нашия бизнес.

Поуката за мен от тази история е, че едно от най-лесните неща на света е човек да си определи приоритети с цялото разбиране защо са му важни и след това да не ги следва. Аз го правя непрекъснато. Въпросът е дали това ми помага или ми пречи. Моят кратък отговор е, че понякога ми помага, но има и случаи, когато ми пречи. И това е ОК за мен.

Естествено е за всички успешни хора да има други личности или ментори, които ги вдъхновяват, но още по-естествено е да се запитаме: Какъв е моят профил, който би вдъхновил децата ми?

Ето защо единственото послание, което искам да предам с тази статия е това: Следвайте собствените си отговори за това, кое ви прави по-добър мениджър, партньор или човек. Светът е пълен с безброй наръчници и съветници за това как да развивате бизнеса си по-успешно. Наръчник за това как да продавате по-бързо и повече. Наръчник как да постигнете баланс между работа и личния живот…как да сте във върхова форма по всяко време и т.н, и т.н. 

Най-голямата тайна, която пазят училища, университети и консултанти е, че най-краткият път за това да разберете как да станете по-добър в каквото и да било, е просто да погледнете в огледалото и да си зададете този въпрос. Веднъж. И след това още веднъж. И още толкова пъти, колкото е необходимо, за да усетите с цялото си тяло, ум и сърце, че сте стигнали до точния отговор. Точният отговор в този момент от живота ви.

Това беше краят на началото. В началото на края искам да ви оставя и с нещо по-конкретно от абстрактното търсене на собствените отговори. По-скоро с идеята за нов навик, който ще ви подкрепи в търсенето на тези отговори по устойчив начин.

За полезността на този навик за пръв път чух от Маршал Голдсмит (един от водещите консултанти по лидерство в света) на една конференция в средата на 2013 г. По време на презентацията си Маршал сподели, че нещото, което му помага да бъде по-добър във всичко, което прави, е този малък навик. Какво представлява той?

Всеки ден Маршал Голдсмит отделя по няколко минути, за да отговори на едни и същи въпроси, които му задава негов приятел по телефона. Интересното е, че въпросите си ги е писал самият Голдсмит. Въпросът не е във въпросите. Те могат да се променят с времето. Въпросът е в създаването на навика да си дадем пространство да се чуем. Сами себе си.

Каво по-лесно от това да отделите 5 минути на ден с близък човек и да чуете отговорите на собствените си въпроси? Щом работи за Маршал Голдмит, сигурно може да работи и за всеки друг. Няма техники, няма съвети, няма кратки пътища. Просто слушане. На себе си.

Връщайки се към началото на статията, задайте си този въпрос: Ако вътре в себе си знам отговора, то тогава какво е онова нещо, което ми помага да развивам себе си и моя бизнес?

Вашите отговори са си за вас. И ако сте доволни твърде дълго време от отговорите – това означава, че сте достигнали границата си на растеж в този етап и е дошъл момента да смените въпросите.

* Ричард Брансън е британки бизнесмен, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании Върджин Груп, който наброява около 400 компании. Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания Върджин Рекордс.