fbpx Да отделим всеки ден пет минути за себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да отделим всеки ден пет минути за себе си

Да отделим всеки ден пет минути за себе си

Бащата на съвременния мениджмънт Питър Дракър казва, че прекалено много учим мениджърите в различни организации какво и как да правят, и не им обръщаме внимание на това какво да не правят. Иронията тук е, че казвайки какво да не се прави, всъщност отново казваме какво да се прави. 

Но нека да започна с една история. Издателят на SUCCESS Magazine - Дарън Харди, разказва за една интересна случка, която е имал, след като на корицата на неговото списание се появява Ричард Брансън*. След излизането на новия брой му се обажда негов приятел, на когото му предстои организирането на конференция за неговата компания. Приятелят му го е помолил да покани от негово име Ричард Брансън на конференцията, като му предложил хонорар от сто хиляди долара за един час.

Брансън отказва, което води до второ предложение – този път за двеста и петдесет хиляди долара за един час. Отново отказ. Следва трето предложение за петстотин хиляди долара. Този път дори времето се намалява. Предложението към Ричард Брансън е да отдели само един час от слизането от самолета до момента, в който отново се качва на него, т.е. за самата реч ще останат около 30-40 мин.

Както може би вече се досещате, отговорът отново е отрицателен. Тогава, вместо да прави нова оферта, приятелят на Дарън Харди просто попитал: Какво ще е необходимо, за да дойде Ричард Брансън при нас? Отговорът от неговия офис е бил, че в момента Брансън си е определил три стратегически приоритета, върху които фокусира вниманието си и говоренето на конференции за каквато и да е сума не е сред тези приоритети. Ричард Брансън има участие в 400 компании и фокусира вниманието си само върху 3 неща. Какво ви подсказва това?

Така... Сега спрете за момент с четенето, облегнете се назад и си задайте въпроса: Какво бих направил аз в тази ситуация? Защо бих го направил? Някъде в тези отговори ще откриете това, което ви доближава или отдалечава от профила на Ричард Брансън. Лично мен повече ме отдалечава. Но отговорите на тези въпроси ме карат да погледна повече в себе си. И това е по-важното. Задвижващият въпрос е не как да се доближим до профила за правене на бизнес на Ричард Брансън, а как да открием собствения автентичен и успешен стил за развитие на нашия бизнес.

Поуката за мен от тази история е, че едно от най-лесните неща на света е човек да си определи приоритети с цялото разбиране защо са му важни и след това да не ги следва. Аз го правя непрекъснато. Въпросът е дали това ми помага или ми пречи. Моят кратък отговор е, че понякога ми помага, но има и случаи, когато ми пречи. И това е ОК за мен.

Естествено е за всички успешни хора да има други личности или ментори, които ги вдъхновяват, но още по-естествено е да се запитаме: Какъв е моят профил, който би вдъхновил децата ми?

Ето защо единственото послание, което искам да предам с тази статия е това: Следвайте собствените си отговори за това, кое ви прави по-добър мениджър, партньор или човек. Светът е пълен с безброй наръчници и съветници за това как да развивате бизнеса си по-успешно. Наръчник за това как да продавате по-бързо и повече. Наръчник как да постигнете баланс между работа и личния живот…как да сте във върхова форма по всяко време и т.н, и т.н. 

Най-голямата тайна, която пазят училища, университети и консултанти е, че най-краткият път за това да разберете как да станете по-добър в каквото и да било, е просто да погледнете в огледалото и да си зададете този въпрос. Веднъж. И след това още веднъж. И още толкова пъти, колкото е необходимо, за да усетите с цялото си тяло, ум и сърце, че сте стигнали до точния отговор. Точният отговор в този момент от живота ви.

Това беше краят на началото. В началото на края искам да ви оставя и с нещо по-конкретно от абстрактното търсене на собствените отговори. По-скоро с идеята за нов навик, който ще ви подкрепи в търсенето на тези отговори по устойчив начин.

За полезността на този навик за пръв път чух от Маршал Голдсмит (един от водещите консултанти по лидерство в света) на една конференция в средата на 2013 г. По време на презентацията си Маршал сподели, че нещото, което му помага да бъде по-добър във всичко, което прави, е този малък навик. Какво представлява той?

Всеки ден Маршал Голдсмит отделя по няколко минути, за да отговори на едни и същи въпроси, които му задава негов приятел по телефона. Интересното е, че въпросите си ги е писал самият Голдсмит. Въпросът не е във въпросите. Те могат да се променят с времето. Въпросът е в създаването на навика да си дадем пространство да се чуем. Сами себе си.

Каво по-лесно от това да отделите 5 минути на ден с близък човек и да чуете отговорите на собствените си въпроси? Щом работи за Маршал Голдмит, сигурно може да работи и за всеки друг. Няма техники, няма съвети, няма кратки пътища. Просто слушане. На себе си.

Връщайки се към началото на статията, задайте си този въпрос: Ако вътре в себе си знам отговора, то тогава какво е онова нещо, което ми помага да развивам себе си и моя бизнес?

Вашите отговори са си за вас. И ако сте доволни твърде дълго време от отговорите – това означава, че сте достигнали границата си на растеж в този етап и е дошъл момента да смените въпросите.

* Ричард Брансън е британки бизнесмен, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании Върджин Груп, който наброява около 400 компании. Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания Върджин Рекордс.

Facebook коментари