fbpx Френска елегантност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Френска елегантност

Френска елегантност

Четиримата сложихме саковете в багажника и той като че ли остана празен. Обяснимо, защото новият класен седан на Peugeot 508 предлага обем от 545 л. Не бяхме облечени най-представително като за този автомобил, но все пак бяхме тръгнали да изпитаме първи новият флагман на френския лъв, с който марката има нагласите за сериозно място на пазара. И съвсем оправдано. 508 идва да замести моделите 407 и 607.

Колата на шефа – в този респектиращ автомобил, като че ли виждаш успял мъж (да го наречем Божилов), който рядко носи палто и зимни, дебели обувки в града. Просто той излиза от една сграда и сяда в автомобила и после обратно. Затова винаги е облечен елегантно и леко. Денят му е изпълнен със срещи и движение, а автомобилът му винаги го приема с пълни обятия. Достатъчно е да докосне дръжката – той го разпознава и любезно отключва вратата. Потеглянето става само с натискане на бутона Start/Stop. Всички 508, независимо от двигателя им, разполагат със система за помощ при потегляне по наклон (Hill Assist).
При излизане, с леко докосване на една от дръжките, автомобилът е заключен. В това време автоматичната ръчна спирачка се е включила. Забравянето на електронния ключ в автомобила не позволява заключване, а ако собственикът излезе от него докато двигателят работи, се чува сигнал.
В купето става моментално топло, а ако са повече пътници всеки има възможност да настрои климатикът в своята зона на желаната от него температура.

Като човек с музикално ухо, не мога да не оценя великолепната акустика в купето и липсата на вибрации. Докато пътувахме по едно време си говорихме по двойки и колегите отзад изобщо не ни пречеха. В същото време, когато бях отзад и говореше предния не се наложи досадно да седна на ръба на седалката и да се овеся на предната облегалка за да чувам какво разказва. При това имахме и музикален фон. Шумовете са хванати още в началото – двигателят е акустично „капсулиран“, акустично предно стъкло филтрира външните шумове, еластични тампони на окачването ограничава шумовете и вибрации, идващи от колелата.
За мястото отзад е излишно да споменавам, че е повече от просторно – данните казват, че двама души с височина 1,93м ще се чувстват много удобно.

Hi-Tech

В крак с модерното време удобствата са максимални за порасналите ни нужди. със запалването на мотора се издига на нивото на очите Head up Display с цветно изображение, който изнася инструкциите на навигацията, както и отбелязва скоростта. С бутоните от панела вляво от арматурното табло може да се регулира наклонът на прозрачния панел и осветеността на индикациите, както и да се прибере.

Удобствата продължават с голям централен дисплей - 7" с изображение с перспектива; CD плеър съвместим с МР3; радио с три тунера и 2 антени за оптимално приемане на радиочестотите и трафик информациите. Разбира се Bluetooth връзката позволява този забързан мъж да говори постоянно на мобилния си телефон или пък да слуша музика от смартфона си през тонколоните в автомобила. Има и контакт Jack и USB.
Дизайнът на арматурното табло е в унисон с външния вид – изчистени линии и качество. Черният лак на централната конзола, хромираните бутони, строгата подреденост излъчват аристократизъм.

И докато пътува до поредната среща, Божилов може да се поглези с електрическата функция масаж на седалката водач – е, това не го пробвахме, защото нямаше в нашият автомобил, но ни казаха, че било много приятно (тук обаче не си представяйте ръцете на някоя hard масажистка).

Съзерцание

Докато Божилов е на поредната си среща, да огледаме отвън автомобила. Едва ли ще има някой, който да не забележи „здраво захапалата земя” кола. Монолитен, великолепно изваян блок, който излъчва елегантност – така най-кратко можем да опишем 508. Предната част представя новата стилистика на Марката, показана за първи от прототипа SR1 : уникална „издадена на повърхността“ решетка е с впечатляващи размери, които обаче са точно пропорционални на характера. Изразителните „очи“ и светодиодите не могат да се сбъркат нито през деня нито през нощта. Версиите с двойнооптични фарове Xenon с функция самонасочване, разполагат с LED светлини, всяка с по 7 луминисцентни диода. В задната част на седана се открояват трите изпъкнали червени следи на светодиодите. Особено на тъмно визията е забележителна. Тук ще спомена, че новият модел излиза на сцената с две модификации – освен седана и SW, но ние карахме само първата версия.

508 има два типа окачване : нов преден мост псевдо McPherson за средните нива, който предлага синтез между комфорт и стабилност, и двойни носачи и съставен шенкел за спортната версия „GT” с новия 2,2 л дизелов мотор/ 204 к.с . Возията е великолепна, но се усеща онази лека втвърденост, която е типична за немските автомобили. Peugeot ще атакуват немския пазар и трябва да отговарят на търсенията там.

Френската лимузина се предлага с богато базово оборудване и с много възможности за индивидуалност. Клиентите имат богат избор на мотори – 5 дизелови и 6 бензинови, които се съчетават със 6-степенни механични или автоматични скоростни кутии от ново поколение. При автоматичната времето за смяна на скоростите е съкратено с цел по-бързи ускорения. Това се постига, например, чрез използването на хидравличен блок с директно управление и електронна стратегия , която оптимизира многократните превключвания на по-ниска предавка. В режим „Sport” бързината на превключване се увеличава с 200 хилядни от секундата спрямо режима „Drive”.
Ако искате може да се забавлявате и лостчета на волана, с които секвенциално да сменяте предавките.

Технологията e-HDi 

В 508, Peigeot използва за първи път технологията е-HDi и системата STOP&START от ново поколение. Тя позволява да се постигне нисък разход на гориво и намалени вредни емисии. Интегрирана е на двигателя 1.6 л HDi FAP с механична 6-степенна скоростна кутия. При лансирането, разходът в смесен цикъл е 4,4 л/100 км, като тенденцията да падне под 4,2 л/100 км, благодарение на вграждането на пилотирани капаци за приток на въздух.

Ценовото изражение на 508 започва от 36 222 и достига в топ-версията GT до 62 390 лв. с ДДС.

Facebook коментари