Новият Toyota Hilux

Голямото лошо момче, което ме плени

 
Въпреки, че в градското движение съм се убедила, че колкото е по-малък автомобила, толкова по-добре, когато се качих на големия „камион“ Hilux, усетих инстинктивно, че някак ще успея да превзема града. Тръпката, че гледаш другите „отгоре“ ти дава друго самочувствие, а и шофьорите странно, но ти дават път. 
Големият червен пикап на Toyota (вече 8-мо поколение), се оказва, че ми пасва изключително добре. И със сигурност не само на мен, защото официалните данни показват, че само през 2015 г., от новия модел са продадени 34,000 броя, което представлява 23,1% пазарен дял. Много продукти и брандове по света биха завидели за такъв дял. 
 
Автомобилът, наличен във версии Single Cab, четириместна Extra Cab и петместна Double Cab, надгражда постигнатото досега и залага на още по-високи изисквания по отношение на здравината с новата носеща рама, подсилен товарен отсек, подобрени 4х4 възможности, увеличен капацитет на теглене и пасажерски комфорт в купето.
Модата на пикапите продължава да върви напред и някак подсъзнателно публиката свързва тези големи, мощни и властни машини с „лошите“ момчета или още по-модерните днес „лъмбъри“ - с бради, но красиви, небрежни, но елегантни, имащи хиляди декари земи и гори..., изобщо – коя ли не би ги пожелала? Повече от ясно, че аз не съм в горния образ, но пък когато с моя червен „лъмбър“ отидохме до ябълковите градини, собственикът им притежаваше именно пикап. 
 
 
Голямото червено момче ме очарова веднага с външния си вид. На върха на отличителния преден капак с голям въздухозаборник, преливащ в калниците на предните колела и създаващ монолитна визия на предната част на Hilux, е разположена допълнителна хоризонтална лайстна, която покрива цялата предна решетка и се простира до предните LED дневни светлини с 12 светодиода.В страничния панел е инкрустирано Hilux логото. Предните светлини са нови и буквално обгръщат предната част, като стигат чак до предните странични калници. Така пикапът изглежда още по-внушителен. 
 
 
Задната част на новия Hilux разполага с нова стоманена броня, разположена по-ниско до земята, осигуряваща максимално лесен достъп до товарното пространство при затворена врата. Камерата за обратно виждане е интегрирана в дръжката на задната врата за по-добра видимост и чистота на образа.
 
 
Интериорът предлага комфорта на един стандартен SUV или дори лек автомобил. Неочаквано удобните седалки ме наведоха на мисълта, че бих могла на един дъх да взема разстоянието от София до морето. Специалната текстилна тапицерия, устойчива на износване, допълва усещането за изисканост. На централната конзола веднага прави впечатление 7-инчовия тъчскрийн екран на мултимедийната система. На нея се прожектира образът от камерата за задно виждане, която е монтирана в дръжката на задния капак – изключително удобство при паркиране на този голям автомобил.
 
 
На големия и в същото време много удобен волан, със специално изразени захвати за палците, са изнесени основните функции на мултимедийната система, както и бутоните за 4.2 инчовия цветен мултиинформационен дисплей, с отлична резолюция пред очите на шофьора. 
Скоростният лост е по-къс, но също много удобен, а зад него са разположени бутоните за режимите на шофиране, както и на 4х4 задвижването. Новият Hilux има голям набор от ниши за практично съхранение на вещи. Двойната жабка разполага със заключващ механизъм на долната част, а горната е свързана с климатичната система и предлага достатъчно пространство за охлаждане на две бутилки по 500 мл., Така че, докато сте на нивата или на разходка из планината, няма да умрете от жажда. 
 
 
Товарният отсек на новия Hilux е разширен, подсилен и по-практичен. Максималната широчина на товари е увеличена от 1,544 мм до 1,645 мм – водеща в класа стойност. Задната врата е окачена на подсилени панти, а скобите от високоякостна стомана са добавени за допълнително подсигуряване в отворена позиция. В случая тестовият модел беше оборудван и с хардтоп, чието отваряне беше изключително лесно дори и за моя маникюр.
 
Новият Hilux вози здраво, не се шегува и в същото време комфортно. Под капака му се намира изцяло нови 2.4-литров D-4D двигател със значително подобрение на въртящ момент, като 400 Нм са налични в диапазона от 1,600 – 2,000 об. / мин. Нова е и 6-степенната Super ECT автоматична трансмисия, подпомагана от системата за ефективно управление на предавките, която взимайки предвид товара и позицията на педала на газта, пресмята дали да премине на 6-та или да остане на 5-та предавка, за да поддържа оптимален баланс между мощност и разход на гориво. Ускорението от 0 до 100 км/ч за 12.8 сек за такъв автомобил не е за подценяване. Средният разход, който аз постигнах бе 8,7л/100 км. Hilux разполага и с бутон за еко шофиране, когато например се возите „неангажиращо“ и нямате допълнителен товар. Затова пък режим POWER прави педала на газта към по-чувствителен и дава по-добра динамика при управлението на автомобила.
 
 
Естествено Hilux е оборудван със система за превключване между 4х2 и 4х4 режими, демултипликатор за превключване между бързи и бавни скорости, както и преден и заключващ се заден диференциали с ограничено приплъзване. С други думи – може да гази навсякъде. Системата за подпомагане при спускане по наклон (DAC) работи при движение напред и назад, и подпомага шофьора да регулира скоростта на автомобила при спускане по стръмни, хлъзгави или каменисти склонове. В случаите, в които двигателната спирачка не е достатъчна да забави движението на автомобила, системата автоматично задейства спирачната система на всяко колело поотделно без необходимостта от намеса на водача. Hilux може да тегли полезен товар до 3.5 тона.
 
 
Модерният лъмбър е оборудван с пакет системи Toyota Safety Sense, включващ Pre-Crash Safety с разпознаване на пешеходци, система за предупреждение при напускане на пътна лента и асистент за разпознаване на пътни знаци, цялостна система за контрол на спирачното усилие, включително система за контрол на стабилността на ремарке. Освен това системата може да разпознае и потенциален сблъсък с пешеходци, като в диапазона от 10 до 80 км/ч може да намали скоростта с около 30 км/ч.
 
Набрахме ябълки от градините, метнах четири големи кутии в товарния отсек и когато по-късно заваля проливен дъжд оцених хардтопа. 
 
 
 

Facebook comments