fbpx Как да постигнем перфектното ежедневие? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да постигнем перфектното ежедневие?

Искрено вярвам, че градим живота си на ежедневните избори, които правим. Доколко обаче успяваме да ги осъзнаем и доколко вземаме решенията си автоматизирано и без мисъл? Ето в това е ключовият въпрос.

Науката вече доказа категорично, че повтарящите се мисли и действия водят до образуването на стабилни невронни мрежи в мозъка ни и точно тези мрежи позволяват при повторяеми ситуации да действаме, без да мислим или просто да включим автопилота. Това наистина облекчава ежедневието и ни позволява да не изразходваме излишна енергия за неща, които вече сме научили как да правим.

Но за миг само си представете, че начина, по който се справяме с дадена задача и утвърдения ни навик не са ефективни или откровено ни пречат, а в същото време има друг много по-лесен, резултатен и позитивен начин. Ако ние не поставим под съмнения обичайния си начин на действие, никога няма да разберем за него и така ще ограничим своите възможности, постижения и развитие.

За да не се случи това, едно от най-важните неща е да осмисляме решенията, които вземаме в ежедневието си, изборите, които правим и начина, по който действаме, като променяме нещата, които не ни служат добре и ни ограничават.

А сега ще ви помоля да помислите за един свой обичаен ден.

- Харесвате ли начина, по който обичайно протичат дните ви?
- Как се чувствате в края на деня – изтощени и изнервени до краен предел или удовлетворени и благодарни за чудесния ден?

Сигурна съм, че всеки от нас има и от двата вида дни. Важното е обаче какво е съотношението и кой вид преобладава. Аз лично предпочитам да прекарвам дните си така, че в края на деня да се чувствам удовлетворена и благодарна. Съмнявам се, че вие имате противоположното мнение. Ще ви предложа една техника, която изключително много ми помага, за да постигна това.

“Ежедневна рефлексия”

Техниката се базира на вярването, че ако всеки ден правя по нещо малко, за да подобря следващия си ден, то в един момент, съвсем неусетно ще постигна ежедневието, в което ще се чувствам щастлива и доволна.
Не е нужно да правя огромни промени, да преобръщам живота си за един ден, нужно е само постоянството всеки ден да подобрявам по нещо малко.

Как става обаче това практика?

1. Определете целта си – как бихте искали да изглежда перфектния ви ден?
Каквото и да искате да постигнете винаги отделяйте време в началото, за да си изясните как искате да изглежда желания от вас резултат. Опишете перфектния си ден и докато си го визуализирате, се потопете с всичките си сетива възможно най-реалистично в усещането, какво е да живеете по този начин, когато вашият ден е точно такъв какъвто го искате.

2. В края на всеки ден отделете 10-15 минути за равносметка
Равносметката означава да преминете мислено през събитията от деня, задавайки си въпросите:
- Какъв беше урокът за мен от тази случка днес?
- Какво научих от нея?
Насочвайте вниманието си към положителните уроци, онези, които ще ви дадат идеи за подобряване и развитие. Опитвайте се да избягвате затвърждаване на негативни убеждения като: “Урокът е, че и този път бях прецакан.” или “Всичко, което правя винаги се проваля.” Такъв тип “уроци” всъщност са ваши негативни вярвания, които са създали трайна невронна мрежа в мозъка ви. Целта е чрез рефлексията да извлечем областите за подобрение, а не да затвърждаваме още повече негативните си модели.

3. Напишете една промяна, която ще направите в ежедневието си утре
Тази промяна трябва да бъде полезна и да ви доближава до желания от вас перфектен ден. Тук обръщам внимание на думата промяна. Нужно е да направите нещо различно на другия ден, нещо, което ще пропука обичайния модел на автопилота и ще започне изграждането на нова невронна мрежа в мозъка ви. А на другия ден, когато правите отново ежедневната си рефлексия, проверете какво научихте от промяната, която направихте.

И така стъпка по стъпка, ден след ден, неусетно ще се приближавате към своя идеален ден. И ако мислите, че това е много досадно и бавно, искам да ви уверя, че ще се изненадате колко бързо всъщност ще се случи промяната. И това е така, защото ще сте фокусирани върху желания от вас резултат и ще правите ежедневните си избори в синхрон с този резултат. Движението на автопилот и повтарянето на старите навици са тези, които истински “изяждат” времето ни и ограничава възможностите ни. Така че използвайте техниката и постройте деня си такъв, какъвто го искате.

Как да се подготвим за промяната?

Колкото и да повтаряме, че промяна е навсякъде около нас и всичко се променя, това не ни прави по-подготвени за нея. Много често нашите планове се разминават с тези, които се случват на практика в живота. Понякога промяната ни връхлита като ураган. Да загубим близък човек, например, е нещо, за което не можем да бъдем никога подготвени. Но съществуват много други промени, които могат да ни объркат и да отнемат голяма част от нашата енергия за дълъг период от време.

www.mcentersz.com