fbpx Как пазаруват днес българските потребители? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как пазаруват днес българските потребители?

Как пазаруват днес българските потребители?

Начинът, по който съвременните потребители пазаруват, вече не е линеен - те "скачат" от една точка на контакт към друга и използват различни начини и канали за пазаруване на стоки и услуги. Те са навсякъде, по всяко време и от всяко място, търсят най-правилната цена, като очакват множество гъвкави опции за доставка. Изискват желания продукт да е в точния размер и цвят веднага. Бизнесът се очаква да отговаря на всички тези изисквания и да предложи цялостна информация за продук-та, ревюта, мнения на клиенти, наличности, независимо от канала, който потребителите ползват.

Това е сериозна промяна за традиционната търговия, с която всички ние сме свикнали. Потребителите, ритейлърите и е-ритейлърите играят своята роля в прехода към "omni-channel". Мобилните купувачи дори не пренебрегват таблета или мобилното устройство на място, в офлайн магазина, за сравнение на цените, продуктите и условия-та за покупка. Ако те използват различни канали, то и бизнесът трябва да е там. Един канал на търговия вече е абсолютно недостатъчен. Ритейлърите трябва да преразгледат своите "omni-channel" стратегии, за да останат конкурентни.

"Omni-channel" търговията на дребно е бизнес модел, който предполага използването на различни канали в търговския опит на клиента, включително и за проучване преди покупка. Тези канали включват офлайн магазини, онлайн магазини, мобилни магазини, мобилни приложения за магазини, телефонни продажби и всеки друг метод за допирни точки с клиентите при сърфиране, покупка, връщане на стоката, както и предварителна продажба и следпродажбено обслужване. Това е многоканален подход към продажбите, който се стреми да осигури на клиента безпроблемно пазаруване, независимо дали го прави онлайн от настолен компютър или мобилно устройство, по телефона или във физическия магазин.

Какво знаем за дигиталната реалност и поведението на българските потребители?

Проучването DigitalScope на IAB България и IAB Europe очерта поведението на онлайн потребителите по отношение на медиа потреблението, начините на достъп до Интернет, навиците на потребителите онлайн и тяхното преживяване по време на покупка (онлайн и офлайн). Ето какви са най-важните резултати:

1. Интернет е медията с най-голямо потребление

Среднодневно потребителите в България прекарват над 3,6 часа в Интернет, в сравнение с 2,8 часа пред телевизора, 1,6 часа слушане на радио и по половин час четене на вестник и списание. Над 73% използват ежедневно интернет, точно толкова използват и телевизия, 38% слушат радио всеки ден, 15% четат вестници ежедневно и 8% четат списания всеки ден.

Смартфонът е с най-голямо проникване сред интернет потребителите - 66% са негови притежатели. България е лидер в региона по отношение на пенетрация на преносими компютри (65%), настолен компютър (46%), мобилен телефон (30%), таблет (28%), е-четец (8%).

Потребителите използват многообразието от устройства за достъп до Интернет за търсене

на информация за продукти и услуги.

2. Мултиекранност, мултизадачност

86% от дигиталните потребители са в интернет, докато гледат телевизия, 65% ползват интернет на няколко устройства /Фиг. 3/. В това време те посещават сайтове, сърфират в Интернет (56%), проверяват електронната си поща (50%), използват социалните мрежи (46%), търсят продукти/услуги, които са видели в телевизионна реклама (30%), извършват дейности, свързани с работата/училище (23%).

Печелившите дигитални стратегии на брандовете трябва да включват преживяването на различни устрoйства.

3. Какви са навиците на потребителите?

79% от потребителите е-купувачи са научили от интернет за продуктите/услугите, които са закупили през последните 6 месеца, 54% - от семейството си и приятелите си, 40% от телевизия, 30% от реклама и т.н. (фиг. 4) и ползват повече от един източник на информация. За 64% от българските онлайн потребители интернет е първата допирна точка с брандовете и от тук започва тяхното онлайн пътешествие по пътя към покупката.

Е-купувачите в България са научили за продуктите/услугите, които са закупили през последните 6 месеца, от няколко типа интернет реклама, като от дисплей реклама (банери, брандинги, нестандартни рекламни формати (Rich Media)) са 26%, 24% от имейл реклама, 24% от линкове в статии, 23% от видео реклама, 22% от линкове в търсачките, 21% от присъствие на бранда в социалните мрежи и т.н.

76% от е-купувачите в България търсят информация за мнения за продукта/услугата в Интернет, 75% търсят нови продукти/услуги,75% търсят най-добра цена, 70% за избор на продукт/оферта, 67% за избор на най-добър доставчик и споделяне на мнения, 64% при планиране на покупка и 62% използват Интернет за пазаруване.