fbpx Мениджърите споделят – част XIV | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – част XIV

Проект на списанието

Когато става въпрос за собствената ви почивка, със сигурност сте много критични. И ако сте доволни от пребиваването си със сигурност чашата вино, която бихте изпили вечер с приятели, ще има страхотен вкус. Ако обаче по някаква причина задоволството ви не е пълно, то тогава някой друг ще е виновен.

В проекта ни „Мениджърите споделят“ ви срещаме с двама млади мениджъри, които изцяло са се отдали на това, да доставят приятни емоции на клиентите си. Цветелина Николова е изпълнителен директор на винарска изба Катаржина и денонощно се посвещава на това, едноименните вина с всеки изминал ден да имат повече почитатели. Петър Стоянов от Welcome Travel работи в трудния туристически бранш, в който „клиента е цар“ и дори и да не е прав, не трябва да бъде разочарован. Чуйте какво споделиха те с нас.
 


 

 

Цветелина Николова, изпълнителен директор на винарска изба Катаржина

Приемам работата си като част от мен. Опитвам се да създам това усещане и в моите колеги. Иска ми се да науча хората да работят със сърцето и душата си и да са лоялни към това, което правят. За да сме успешни в нашия бранш не спираме да следим пазарните тенденции, очакванията и потребностите на нашите клиенти и партньори. За мен е много важно да сме иновативни и винаги една крачка напред пред конкурентите. Иновациите в днешно време са средство за оцеляване и затова ги прилагаме във всяка една част от работата ни - било то технологично, в начина на отглеждането на лозята, в маркетинга или търговската част. Трябва обаче да се знае, че върха се достига по-лесно, отколкото се задържа. Достигнеш ли водещата позиция, усилията ти трябва да се удвоят, за да продължиш да си номер едно.
В работата си имам точно определени стратегии и цели, които да преследвам. Лично аз смятам, че всеки един успешен мениджър е такъв, защото знае какво иска и как да го постигне. Държа много на точността с партньорите и колегите. Искам това да бъде основно правило за всички, който работят в Катаржина. Когато обещаеш нещо, трябва да го изпълниш. Ние сме търговци и трябва да сме коректни с всички и с всичко.

Много е важно да имаш силна ценностна система. Това беше и все още е едно от най-трудните неща, в които да убедя своите служители.  Имаш ли основата от личностни качества, то след това ще ти е по-лесно да я надграждаш.


 


Петър Стоянов, мениджър и съдружник в туристическа агенция Welcome Travel

Първото нещо, в работата на една туристическа компания, е изграждането на доверие. Клиентите трябва да имат пълно доверие на своя туроператор, за да му поверят ваканцията си. Това правило важи с още по-голяма сила към днешния момент, предвид множеството фалити на големи туроператори, на които станахме свидетели.
В туристическия бранш, освен умения е нужно да притежаваш усет и емоционална връзка с всяко действие, което правиш. Буквално е нужно да живееш с този бизнес. Ежедневно се сблъскваме с много и различни хора. Всеки има своите изисквания, които ние трябва да оправдаем. За един човек понятието „хубав хотел“ значи едно, докато за друг е съвсем различно. От нас зависи да го разберем правилно, така че да му помогнем максимално добре. Това няма как да се случи, ако не притежаваш тънкия усет, необходим на добрите мениджъри в нашата сфера.
Нашата маркетингова стратегия винаги трябва да бъде насочена по различен начин към различните групи клиенти. Мога да дам нагледен пример с това че, когато промотираме например, туристическата дестинация северна Испания, за една част от клиентите я представяме като място с изключителни вина, а на друга част като изключително интересен исторически район от Европа. Този подход ни позволява да печелим различни групи клиенти с един продукт, като просто го представяме с това, което интересува нашите клиенти. Разбира се, винаги трябва да сме много честни, защото в противен случай, освен конкретния клиент, ще загубим и още много други.