fbpx Мила Миленова, председател на БДВО: Дигиталните комуникации променят ПР-а | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мила Миленова, председател на БДВО: Дигиталните комуникации променят ПР-а

Мила Миленова, председател на БДВО: Дигиталните комуникации променят ПР-а

Как се променя ролята на комуникационните специалисти днес, предвид дигиталната революция, в която вече живеем?
- Дигиталните комуникации първоначално се очертаха като следваща стъпка в развитието на ПР-а. Имат много общо и с рекламата във визуалната и кратката словна форма, но в крайна сметка са едно изцяло ново течение в комуникациите. Интересно е как различните компании се справиха с предизвикателството през последните години – всеки по свой начин, защото нямаше от кого да се учим. И до момента няма единно схващане за дигиталната функция във вътрешните отдели и в агенциите. Стана модерно да се назначават дигитални специалисти, но отново – всички те са много различни като профил – някои са чисти ПР-и, които пишат постове, големи колкото пресрилийз; други са дизайнери, които не могат да напишат и едно изречение без грешка; трети пък разбират само от метрики и как съдържанието да стигне до оптимално голяма аудитория, но не могат да ти предложат самото съдържание. Така всички ние се оказахме леко неподготвени, защото малко от нас имат шанса да работят с мултифункционални специалисти, които могат всички тези неща.

Другото голямо предизвикателство се оказа очакването на компаниите и на онлайн потребителите за инстантност в създаването на съдържание – включително сложни форми като видео и инфографика. В този video-first-world всички се опитваме да доставим така атрактивното за аудиторията и толерирано от социалните мрежи видео съдържание, но то със сигурност не става веднага, а и отнема време, пари и гъвкавостта на подизпълнителите, които да го произведат.

Как да се справим с тези и с други въпроси относно създаването на съдържание в онлайн среда – ще обсъждаме с ПР-и, рекламисти и разбира се – дигитални специалисти по време на тазгодишния ПР фестивал на тема „Създаването и популяризирането на съдържание – Digi еволюцията на комуникациите“, организиран от Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО).

През май месец ще се проведе конкурса PR Приз 2018, който се организира от БДВО. Разкажете повече за неговата същност. Има ли новости в тазгодишното му издание?
- Тази година, освен всички традиционни категории, въвеждаме и три нови категории – „Комуникационна агенция на годината“, „Вътрешен комуникационен отдел на годината“ и „Комуникационна кампания за работодателска марка/ Employer Branding“.
Наградата за работодателска марка е логично следствие от нарасналия интерес на компаниите към това течение, оказало се пресечна точка между комуникационни и HR специалисти. А трябва да признаем, че през изминалата година имаше доста добри кампании в тази област и ние много искаме да ги видим в конкурса.
Конкурсните категории „Комуникационна агенция на годината“ и нейният аналог в сферата на корпоративния PR – категорията „Вътрешен комуникационен отдел на годината“ – не са новост за ПР Приз. Връщаме ги в най-стария конкурс за ПР след повече от 10-годишно прекъсване. Целим да отличим постиженията на агенции и на вътрешни отдели по отношение на реализирани изключителни комуникационни кампании през годината.
Заявките са опростени в сравнение с миналата година и могат да се подават до 18 април на сайта на БДВО – www.bdvo.org.

Заедно с конкурса тече и PR фестивал. Какви ще са акцентите тази година?
- Посвещаваме тазгодишния фестивал на създаването, представянето и управлението на съдържание особено в контекста на бързо развиващите се дигиталните комуникации. Темата му е „Създаването и популяризирането на съдържание – Digi еволюцията на комуникациите“ .

В препълненото информационно пространство всяка компания се бори за читателско и клиентско внимание. Какво е мястото на ПР специалистите в тази надпревара?
- Ако компаниите се конкурират само с преките си конкуренти от бранша, то комуникационните специалисти се конкурират с всички компании от всички сектори, с новини за катастрофи и видеа на котенца, с фалшивите новини, с поредния музикален хит и с какво ли още не. И всичко е за вниманието на аудиторията. Това ни кара да сме по-изобретателни и по-смели в предлаганото съдържание на нашия клиент номер 1 – потребителят в социалните мрежи.

От друга страна едно от сериозните предизвикателства днес в комуникациите са фалшивите новини, които виждаме, че могат да навредят много. Каква е противодействието срещу тях?
- Силата на фалшивите новини е в бързината, с която лековерно се разпространяват от хората в социалните мрежи. Затова и смятам, че най-доброто средство срещу тях е отговорността на всички останали здравомислещи хора, които да обърнат внимание на поредния преразпространител на фалшивата новина в своята мрежа от контакти.

Все по-силно навлиза понятието „репутация на бранда”. Какво породи неговото създаване и каква е неговата същност?
- Това не е ново понятие в комуникациите. Естеството на нашата професия е да управляваме именно репутацията на дадена организация/личност/бранд. Всъщност, в наши дни всичко, което има изградена репутация и положителна публичност, може да бъде наречено бранд – дори и хора с устойчив имидж.

Доскоро категорично мнение беше, че ПР-ът е безплатен и съответно всички ПР публикации. Днес обаче все повече в комуникационния микс се търси съдържание, което е носител на скрито или явно рекламно послание. В тази връзка все още ли ПР-ът ще е безплатен?
- Аз не го разбирам хващането за безплатния ПР. Дори и да се има предвид, че спечеленото отразяване в медиите е безплатно, то в крайна сметка зад достатъчно значимата новина, довела до отразяване, все стоят някакви средства – пари, време, човешки ресурс…
Това, което се променя, не е колко струва ПР-ът, а средствата за комуникация, каналите – начинът, по който се създава и разпространява съдържание.

Не смятате ли, че в последно време професията „ПР” има известна девалвация? Като че ли най-лесно е да станеш ПР…
- Да станеш ПР не е лесно, но да се наречеш ПР е лесно. Често БДВО санкционира с публични позиции неправилното използване на израза „ПР“ в неподходящ контекст, който уронва престижа на професията. Целта ни е да информираме обществеността какво се крие зад този професионален термин, за да не се използва погрешно като синоним на „пропаганда“, „политическа акция“, „подвеждаща информация“ и други.
В същото време реално нямаме инструментите да наказваме самозвани ПР-и, защото нито образователният ценз е единствено мерило за усвоени и прилагани на практика знания, нито опитът като ПР практик със спорна репутация.

Дори сме мислили за професионален регистър, подобно на този на юристите и лекарите. Затова и преди няколко години създадохме Регистър на подписалите Етичния кодекс на ПР специалистите. Той е леснодостъпен онлайн през сайта ни www.bdvo.org и в него могат да бъдат открити профилите на всички лица, които са приели, че ще прилагат етични принципи в практикуваната от тях ПР професия.

Конкурс ПР приз 2018

Осемнадесетото издание на най-дългогодишния конкурс в сферата на връзки с обществеността – PR Приз 2018 – стартира с три нови категории – „Комуникационна агенция на годината“, „Вътрешен комуникационен отдел на годината“ и „Комуникационна кампания за работодателска марка/ Employer Branding“.
По традиция PR Приз ще получат още най-добрите „Корпоративна комуникационна кампания“, „Кампания за устойчиво развитие/ корпоративна социална отговорност“, „Комуникационен проект в неправителствения сектор“, „Комуникационен проект в публичния сектор“, „Зелени комуникации и градска среда“, „Проект за вътрешни комуникации“, „Комуникационен проект за продукт или услуга“, „Специално събитие“, „Комуникационен проект на медия“, „Кризисни комуникации“, „Дигитална кампания или проект“, „Имиджмейкинг“ и „Студентски комуникационен проект“.

Церемонията по награждаването ще бъде месец на 18 май. В седмицата преди официалната церемония ще се проведат откритите представяния, на които кандидатите за престижните призове ще защитават публично проектите си.


 

Facebook коментари