Орлин Дочев: Важно е да имаш вярата, че ще успееш

 

Орлин Дочев е гост в първата мениджърска среща от старта на проекта "Мениджърите споделят" през 2014 г. Днес представяме, историята, която той тогава ни разказа и е пулбикувана в първия Алманах на успешните бизнес казуси в България 2015.

Когато през 2010 г. напуснах една от най-големите компании в света (бел.ред. Майкрософт) и реших да започна собствен бизнес, всички мои познати ми казаха, че съм луд. Наистина, за да оставиш топлото и сигурно място и да тръгнеш да катериш планините, без да знаеш точно какво има на върха, се изискват доста усилия. Осъзнавах, че следващата крачка в кариерата ми трябва да е повече от сигурна и в правилна посока. Не можех да съсипя градената до момента репутация, кариера и всичко, което бях постигнал. Веднага след напускането получих много примамливи предложения от други световни компании, но напълно ясно осъзнавах, че отново ще трябва да правя това, което съм правил и до момента. Да градя по-нататъшна кариера в такъв тип компания вече не ме привличаше особено.

Съветвах се с много успели хора, но това, което изигра силна роля в увереността ми, бяха съветите на един от бившите ми шефове, който е успял предприемач и основавал развоен център на една от най-големите ИТ фирми в света. Той ми каза следното: „Орлине, ти се учи в университети, след това при мен, продължи с обученията в най-големите световни компании, докога ще се учиш?! Скачай в ледената вода и плувай - в началото е студено, но като плуваш ще се загрееш и ще набереш скорост“.

Така и направих. Важното беше да си вярвам, а аз наистина имах силното убеждение, че ще успея!

Нишата в България беше ясно открита. Идеята ми беше да създам консултантска фирма, която да помага на други компании да бъдат по-успешни, което днес вече е факт. По онова време обаче финансовата криза беше в разгара си и несигурността присъстваше във всички сфери на бизнеса. Рисковете на начинанието ясно се бяха очертали, докато възможностите за успех бяха доста мъгливи.

Бизнесът в световен мащаб вече е доста сложен. Информация има навсякъде и трябва да си много иновативен, за да можеш да предложиш нещо повече от останалите. Тогава предприех важна стъпка: Вместо да чертая пътя на развитие на новосъздадената от мен компания, по-добре да се фокусирам върху идентифицирането на правилните хора и ако те са тези, нека начертаем пътя заедно. Така и стана. Огледах се в пазара и припознах правилните хора в тези, с които най-ожесточено съм се конкурирал. Разказах им идеята и ги поканих да си партнираме. Скоро ми станаха съмишленици и започнахме заедно да изграждаме вече „нашата“ компания. Когато започнахме да наемаме служители, опитваме да спазваме същото правило - да взимаме решения заедно или в малки групи, но всеки да има участие и да се обоснове навреме, ако не е съгласен. Идентифицирането на правилните хора, доведе още правилни хора и колелото се завъртя.
Смея да твърдя, че се превърнахме в най-успешната фирма в нашия бранш, с най-добрия екип. Съветваме повече от 60 компании в България как да ускоряват и увеличават успеха си. Добрите практики за всички казуси, с които ежедневно се сблъскваме са: съветвай се, вярвай си, подбери правилните хора и заедно вземете решение.

--------------

Орлин Дочев е основател и управляващ партньор на Некст Консулт ООД. Той притежава магистърска степен по „Компютърни науки“ от Техническия университет, София и магистърска степен по „Бизнес администрация“ от Университета за национално и световно стопанство, София. Започва кариерата си в България и след това заминава за Германия, където стига до ръководител бизнес развитие на фирма произвеждаща високотехнологични ИТ продукти. През 2004 г. се връща в България и започва като ръководител на направлението за бизнес приложения в местното представителство на Oracle, а впоследствие и в Microsoft. 

 

Моля коментирайте