fbpx Представяме инж. Юлий Армянов - собственик на фирма "Тангра" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, част XXXIII

Представяме инж. Юлий Армянов - собственик на фирма "Тангра"

 

Юлий Армянов е от онези мъже в бизнеса, на които можеш да се довериш само след няколко минути разговор. Спокоен, достолепен, носещ след себе си цялата експертиза на опита и уменията си, той признава, че решението да се заеме със собствен бизнес е било трудно, но правилно.

За себе си и кариерата си говори с чара на хората, имали "шансът" да живеят в две епохи - на социализма и на демокрацията.

„Учил съм Топлотехника в Техническия университет в София преди повече от 40 години. След като завърших бях проектант, после научен работник, а след това ме "отучиха".(Смее се.) Всъщност, трябваше да избера дали да продължа с научната кариера или да правя собствен бизнес. Оказа се, че все пак взех правилно решение, защото в бизнеса, който правя има много възможности за развитие и иновации.", признава Юлий Армянов.

Създава своята собствена компания „Тангра” през 1989г., почти веднага след промените. Но историята на тази фирма е повече от впечатляваща. "Баща ми е имал фирма, която се е наричала Тангра още преди Втората световна война. Естествено след 1944 г. фирмата е национализирана и приключва дейността. Така че през '89-а решихме, че трябва да възстановим старото име на компанията. Днес сме специализирани в областта на вентилационната, климатичната и отоплителна техника, създаване на продукти и проектиране. Имаме голяма производствена база и правим това, в което сме добри вече 28 години.", казва Юлий Армяннов.
"В момента, освен, че сме добре познати на българския пазар, изнасяме продукти в над 15 европейски държави. А знаете, че в Швейцария например, хората много държат на качеството. В Гърция пък търсят добрата цена. Е, ние успяваме да продаваме и в едната и в другата държава еднакво добре”, казва с усмивка Армянов.

Неговите съвети за успех в бизнеса

Ако говорим за правила в бизнеса, Юлий Армянов споделя своите размисли и опит в няколко много простички съвета. На първо място - човек трябва да си обича работата. "Това е изключително важно. На второ място според мен е изключително важно да умееш да създаваш нещо ново. Защото създаването на нови продукти доставя един много специален вид удоволствие. Независимо, че мястото ми е по-скоро административно, аз най-много обичам да влизам в лабораторията. Когато създадем нещо и после го качим в лабораторията и го видя, си мисля Да, ето, измислихме го, реализирахме го и то тръгна. Това е невероятно усещане.", казва Армянов.
На трето място той поставя почтеността. "Това е капитално вложение с дълъг срок на откупуване. Но си струва.".
И накрая е убеден, че ако си обичаш работата, умееш да създаваш нови неща и имаш търпение и постоянство - успехът ще е с теб.

Истории от бизнеса

Армянов споделя някои забавни случки от работата си, които според него доказват, че ние българите сякаш още не сме се отърсили от влиянието на времето преди 10-ти ноември.
„Преди доста години, по време на едно изложение за вентилационна и климатична техника в Париж, видях един продукт, който ние правим. Представяше го един белгийски търговец. Погледна ме и каза: "Сър, знаете ли какво е това?". Казах му: - „Знам, ние от 10 години го произвеждаме в България”. Търговецът замръзна и ме попита: "Извинете, а къде е България?". После повика секретарката си да му донесе атлас, за да види къде се намира страната ни. Това беше преди 20 години. И май още страдаме от липсата на имидж.", казва Армянов, който си спомня и още една забавна случка.
"Повечето инсталации за отопление в новите хотели в Банско сме ги правили ние. Пристигна един младеж, което имаше дискотека в Банско и искаше климатизация, защото било много модерно и много държи да я има. Тогава приятелски и му казах: "Хората, които подскачат и танцуват в дискотеката произвеждат енергия. Искаш ли тази енергия да ти я сложа в джоба?". Той първо не ме разбра, но се съгласи и му изградихме една енерго възстановяваща вентилационна система. Виждаме се с него след половин година. "Ей, ти не знаеш колко съм умен", казва ми той. Така ли, казвам аз, защо? "Защото те послушах - хората танцуват, правят енергия и не плащам за вентилация. Това е страхотно!". Така че винаги може да има и весели казуси.", казва Юлий Армянов.