fbpx Софийският бул. „Витоша“ отново на мода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Софийският бул. „Витоша“ отново на мода

Намалението на строителството на офис площи е най-ниското от 2007 г., отчитат от консултантската компания за имоти Forton. Това е резултат от голямото предлагане в последните няколко години, както и бавното възстановяване на икономиката, което отказа много инвеститори от инвестиции в този сектор. Ограниченото предлагане, както и технологичното време, необходимо за строителство, може да доведе до вакуум на пазара в следващите години“, коментира Михаела Лашова, която вече е изпълнителен директор на Forton.

Инвеститори със свободен капитал отново обръщат внимание на недвижимите имоти като средство за защита на стойността на активите си. Примери има както на пазара на офиси, където два големи проекта трябва да бъдат завършени в следващите 12 до 24 месеца, така и на този на търговски площи, където има четири активни проекта за нови молове. Очакванията са тази тенденция да се пренесе и на пазара на индустриални имоти, където добре капитализирани компании планират да започнат строителството на логистични центрове.

„Българските инвеститори се оказват по-адаптивни и добре позиционирани в сегашната икономическа и политическа ситуация. Големите инвестиционни активи, които биха били интересни за международни инвеститори, в момента се придобиват от местни компании“, коментира новият изпълнителен директор на компанията Михаела Лашова.

С 47% по-малко офис площи са завършени в София във второто тримесечие на 2013 г. в сравнение с предходното. Те са били с 58% по-малък обем в сравнение със същия период на 2012 г., показва пазарното проучване на Forton. За първите шест месеца на годината намалението е с 63% в сравнение с първата половина на 2012 г. От друга страна незаетите офиси намаляват във второ тримесечие поред и е 31.02% към юни.
В същото време намалява и търсенето. Усвоените площи спадат с 61.5% във второто тримесечие в сравнение с първото.

За разлика от пазара на офиси предлагането на търговски площи остава високо. Макар че във второто тримесечие не са завършени нови търговски центрове, само в София в следващите 12 месеца са обявени намерения за завършването на 122 хиляди квадратни метра.

Международните търговски вериги отново потвърждават интереса си към българския пазар. Във второто тримесечие едни от най-големите наематели водещите си магазини в Paradise Center, включително марките на групата Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius), New Yorker, Marks & Spencer, както и първото 4DX кино на Балканския полуостров.
Освен в моловете те предизвикаха оживление и на главната търговска улица в столицата. Очаква се една от водещите модни вериги да отвори магазин на бул. „Витоша“, след като е сключила договор за 2100 кв.м.

„Банките и телекомуникационните оператори оптимизират клоновите си мрежи. От друга страна, някои местни франчайз оператори на международни марки са под силен конкурентен натиск, след като новите търговски центрове отклониха значителна част от потреблението. Резултатът е, че за първи път от години виждаме свободни площи на някои от най-привлекателните места на бул. „Витоша“, коментират специалистите.

Растежът на пазара на индустриални площи продължава благодарение на инвестициите в производствени мощности. Съвременните индустриални и логистични площи в София са се увеличили с и Софийска област се увеличиха с едва 3.85% до 764 хил. кв.м във второто тримесечие на 2013 г. Още около 36 хил. кв.м са в процес на изграждане.