fbpx Имотният пазар - охлаждане или все още е жега? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Имотният пазар - охлаждане или все още е жега?

Пазарът за недвижими имоти продължава да е “горещ” и през второто тримесечие, въпреки прогнозите за охлаждане.

Според анализ на агенцията за недвижими имоти ARCO REAL ESTATE през второто тримесечие на 2023 година не се наблюдават сериозни промени спрямо първото. Продължава да се говори за охлаждане на пазара, но въпреки това, в България то все още не е толкова осезаемо, както е в други европейски страни и САЩ например. До голяма степен за това допринасят все още сравнително ниските лихви по ипотечните кредити. Цените на жилищата задържат нивата си и за момента не се наблюдават сериозни спадове. Към момента купувачите са доста по-разумни и не бързат да купуват жилище на всяка цена, а също така в доста от случаите успяват да намалят между 5-10% от началната продажна цена на имота. Като цяло не се очаква да настъпят сериозни промени на пазара, като единствено се прогнозира спад в броя на сделките, забавяне на ръста на цените и отстъпки от офертните цени.

Ръст в покупките на жилищните имоти, в сравнение с първото тримесечие

По данни на НСИ индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се повишава с 1.0% през май 2023г. в сравнение с предходния месец. Увеличение с 1.2% е отчетено при гражданското/инженерното строителство, а при продукцията от сградното строителство – с 0.9%. Спрямо май 2022г. не се наблюдава изменение на строителната продукция. При сградното строителство е регистрирано нарастване с 1.8%, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава намаление с 2.5%.

През второто тримесечие на 2023г. наблюдаваме ръст в броя на сделките с имоти спрямо първото тримесечие на годината. В София са вписани 8615 сделки, за разлика от миналото тримесечие, когато в столицата са били вписани 6381 сделки. Във Варна са вписани 3792 спрямо 2813 за първото тримесечие на 2023г. В Пловдив също се наблюдава ръст при вписаните сделки - 4175 за разлика от миналото тримесечие, когато те са били 3240. Ръст се наблюдава и в Бургас, където са вписани 1736 сделки спрямо 1528 през първото тримесечие на настоящата година. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през второто тримесечие на 2023г. е 54 371 спрямо 44 461 през първите три месеца на 2023г. Наблюдава се спад спрямо същия период на 2022 година, когато общият брой на вписаните сделки е бил 63 928.

Въпреки отчетените ръстове през второто тримесечие на годината, за четвърто поредно тримесечие наблюдаваме спад в сделките с близо 15% на годишна база.

По предварителни данни на НСИ към 09.05.2023г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за първите три месеца от годината за София (столица) са 228, за Пловдив – 175, Варна – 135, а за Бургас – 141. Въведените в експлоатация новопостроени жилища общо за страната са 1289, а новопостроените жилища в тях са 4427. Спрямо същия период на 2022г. сградите са с 18 повече или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153 или с 3.3%.

Клиентите в столицата се ориентират към по-големте апартаменти

През второто тримесечие на 2023г. според данни на ARCO REAL ESTATE търсенето е ориентирано към по-големи апартаменти с цел за живеене. Жилищата, които се търсят от клиентите на компанията са предимно двустайни и тристайни апартаменти, по възможност завършени и обзаведени.

През последните месеци не се наблюдава съществен спад на цените на жилищата и те все още държат високи нива. Средните цени за двустаен апартамент са между 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е той. В центъра на Столицата и районите от широкия център например цените стартират от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Най-предпочитани от купувачите си остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до метро и градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

През второто тримесечие на годината отново се наблюдава повишен интерес от страна на купувачите към закупуване на къщи около гр. София и в сравнителна близост до столицата,