fbpx Стряскащата оферта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стряскащата оферта

Преди години имах идеята да се сдобия с полица от дебела, около 3 см дъска, и дълга 2 метра, без кант - както е дървото, само почистено от кората, която исках да поставя над телевизора в стария офис. Сега, като се замисля, не знам защо съм го искал, но тогава си представях как на това съоръжение ще подредя книги и всякакви артефакти от моите пътувания.

По това време в близкия до офиса мол се появи шоурум на фирма, която прави мебели по поръчка. Внася и от Турция, но това много не се разказва на клиентите. Както и да е, отидох при тях и попитах дали могат да направят това, което си представям. За моя радост получих утвърдителен отговор. Консултантът ми обяви, че ще изпрати оферта в следващия вторник и наистина я получих в обявения ден, което беше много обнадеждаващо - все пак в нашата родина сроковете се спазват доста рядко. Отворих офертата с нетърпение и какво беше учудването ми, когато видях, че офертата се състоеше буквално от два реда, а на единия от тях се мъдреше цена от две хиляди и нещо лева. Направо се втрещих - как една дъска, която няма почти никакви операции по нея, струва колкото наскоро купеният ми тогава супер тънък и модерен лаптоп. Как така едното - връх на техниката - ще струва колкото една дъска, макар полирана и лакирана. Не можах да си обясня и съответно не си поръчах полицата. От фирмата така и не ми се обадиха да попитат дали приемам офертата и ако не, защо - т.е., така и не успях да им задам въпроса защо „аджеба“ тази дъска струва толкова?

След време водех обучение на представители от мебелната промишленост и когато разказах този случай на един от тях, той ми обясни достатъчно подробно и обоснова цената. Най-малкото, за да се получи такава дъска, трябва да се намери дърво, което е поне на 50-60 години и то да е право, с качествена дървесина и още доста подробности. Тогава разбрах, че цената не е необоснована, но кой да ми обясни? Накрая леко снизходително ми каза, че всеки в индустрията знае това. Чудесно, сигурно е така, макар че силно се съмнявам, но аз и другите потенциални клиенти не сме от индустрията, не сме завършили Лесотехническия и нямаме понятие.

Просто служителите на компанията не се бяха постарали да защитят цената в офертата, даже не се обадиха. Загубиха си времето, загубиха и моето, а също така оставиха една неудовлетвореност в мен. Не може просто така да пратиш оферта със стряскаща цена без да се обосновеш, а също така и да не попиташ после "как Ви се струва, защо замълчахте?". Понякога се губят сделки просто защото не се обяснява от къде идва цената, защо е такава и какво стои зад нея като труд, ноу-хау и трудност на изпълнението.

Да видя оферта, която е със стряскаща цена и с два реда ми се случва постоянно и доводът е: "офертата трябва да е на една страница, да не досаждаме на клиентите с детайли". Това наистина е чудесно, но ако клиентът не разбира, тогава се вторачва само в цената, а тя му изглежда като небостъргач, когато си застанал на 50 м от него и си погледнал нагоре.

Естествено и другата крайност е много дразнеща, когато ти изпратят оферта от 20 страници само и само, за да ти обяснят, че трябва да им платиш едни сериозни пари, като това може да се обясни в рамките на две-три страници.

Задавайте си въпроса дали това, което пращате е достатъчно обосновано и ясно и най-вече след това разберете какво ни притеснява нас, "простите" клиенти, за да вземем решението, при което и вълка да е сит, и агнето цяло.