fbpx Закупуване на жилища срещу срив на еврото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Закупуване на жилища срещу срив на еврото

Около 7% е средният за страната спад на цените на жилищата през 2011 г. спрямо предходната 2010 г. Пазарът през изтеклите 12 месеца се е задържал без драстични промени, като през целия период налице са били по-скоро позитивни тенденции. С 29% по-голям е бил обемът на сделки, реализирани от компанията. Тенденцията не е валидна за целия пазар на жилищни имоти в страната.
„Ценовите нива през 2011 година почти замръзнаха, като за някои имоти регистрирахме умерен спад, а при някои по-качествени имоти – дори лек ръст”, казва Георги Павлов, изп. директор на АДРЕС.

По данни на компанията един от катализаторите на растящия брой сделки през последните месеци на 2011 г. е бил страхът на хората за сигурността на парите им. Слуховете за срива на еврото са били в основата на 12% от сделките в последното тримесечие на изтеклата година. Показателен пример за това е сделка за покупка на жилище от мъж на 90-годишна възраст, който търси сигурност за спестяваните през целия му живот пари. Специалистите считат, че делът на хората, решили да намерят сигурна инвестиция на парите си, каквато е покупката на жилище, расте.

„През последните две години единственото обсъждано от потребителите твърдение беше „цените ще падат, значи ще отложа покупката”, докато през последните шест месеца тази теза основателно се конкурира с друга - „дори цените да продължат да падат с умерени темпове, парите ми са защитени от рязко обезценяване”, коментира Георги Павлов и допълва, че хората днес много по-ясно осъзнават, че двустайният апартамент ще остане двустаен апартамент, без значение дали еврото ще се срине.

Именно опасенията за срив на еврото са довели и до растящ брой на сделки, сключени в лева. Голяма част от наемите през цялата 2011 г. са се договаряли в българска валута, което в момента става все по-популярна тенденция и на пазара на покупко-продажби. Много българи предпочитат този вариант, тъй като банкерите еднозначно заявяват, че
левът е стабилен и го препоръчват като валута за депозитите. Затова и продавачите предпочитат да получат парите в лева и да спестят таксите за превалутиране.

Очакванията банките да залеят жилищния пазар с ипотекирани имоти не са се реализирали и през 2011 г. Според АДРЕС финансиращите институции са търсели различни схеми да се справят с лошите кредити, като най-рядко са изваждали имотите на публична продан и в много малък процент от тези случаи на практика се е стигало до реализация. Друг проблем е бил, че в портфейлите от лоши кредити много по-често се срещат неатрактивни имоти – като бараки, цехове или просто терени, а не апартаменти и къщи с реална жилищна площ. Очакванията на са тези процеси да не повлияят значително на пазара и през 2012 г.

И през 2011 година ключов мотив за сключване на сделка от страна на купувачите е било задоволяването на основни жилищни нужди – това са над 55% от купувачите. През периода се е наблюдавал и значителен ръст на хората, желаещи да закупят жилище за свой роднина. Техният дял е нараснал от приблизително 7% на близо 20%. Най-активни купувачи през изтеклата година са били по-младите хора – между 22 и 45 години, които формират около 65% от всички. Продавачите пък са били по-скоро в по-висок възрастов сегмент – близо половината от тях през 2011 г. са били на възраст от над 45 години. Мотивите са продажба най-често са били излизането от инвестиция (около 27%), спешната нужда от пари (около 26%), ненужен имот (около 23%). Около 4% от продавачите обаче са прибегнали до сделка с цел закупуване на по-голям имот.

Немалко са били интересните сделки, реализирани от АДРЕС през 2011 година. Най-скъпият продаден от компанията имот е бил къща в столичния квартал Редута на стойност 290 000 евро. Най-евтиният реализиран имот пък е бил гарсониера в гр. Стамболийски за 7 795 евро. Най-високият наем на жилище през 2011 е бил тристаен апартамент в широкия център на Пловдив за 1 460 евро на месец. Най-ниският наем пък е бил 41 евро на месец – за къща отново в гр. Стамболийски.

Нова тенденция, която ще очертае 2012 г., е ръстът в обема сделки за жилища в достигнатите до метрото по-крайни квартали на столицата

С около 15% се очаква да нарасне интересът към имоти в тези райони, като основната причина за това се крие в новите транспортни връзки. Надежда, Дружба и Банишора ще стават все по-атрактивни за купувачите поради удобствата на метрото, чиито нови линии ще започнат да функционират това лято. Пример за това е и активността в Надежда, която през последните месеци догонва тази в Младост. Краят на строителните работи в Лозенец, в комбинация с появата на метростанции в квартала, ще се превърнат в предпоставки този район да възвърне старата си слава.

Най-приближените до Цариградско шосе части на Дружба ще имат метро след няколко месеца, а вътрешната инфраструктура на този район е изключително добра с много магазини и големи детски площадки. Клиентите постепенно започват да оценяват локацията по различен начин – повече като достъпност и удобство и по-малко като имидж. С новите 12 линии на градския транспорт в София хората могат за броени минути да се придвижат до станция на метрото, а оттам – за още няколко минути до идеалния център на столицата. Така места, които доскоро са били немислими за живеене от семейства с малки деца като близкото село Локорско, например, ще се окажат на 33 минути от ЦУМ и Шератон.

В столицата цените са демонстрирали спад в рамките на около 9%, сочи още проучването на АДРЕС. Най-осезаемо е било понижението в кварталите Люлин, Дружба, Младост. В Лозенец цените са се понижили с допълнителни 5% през 2011 година, в центъра спадът е бил в рамките на 6%. Плах ръст в нивата се е наблюдавал в кварталите Витоша, Гео Милев, Студентски град и част от южните райони на София. Във Варна пък понижението е било около 5.5%. Най-силен е бил спадът в Аспарухово, Възраждане и Център, а слаб ръст в цените от АДРЕС са отчели в района на Колхозен пазар.

Без драстични промени ще се задържи пазарът на наеми през предстоящата година, прогнозират още от АДРЕС. Цялостно пазарът на жилищни имоти ще бъде силно предопределен от новите възможности за придвижване в столицата. Купувачите все по-често ще насочват търсенето си към новите комуникативни райони. За сметка на това интересът към традиционно считаните за елитни квартали ще намалее, тъй като високите цени в тях ще дистанцират голяма част от купувачите. Така постепенно тенденциите на заселване на София ще следват познатите в другите големи европейски градове, където поради добрите транспортни връзки, съществува силен интерес към по-крайните локации на града.