fbpx 10 съвета за блестяща кандидатура | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нова година - нов късмет!

10 съвета за блестяща кандидатура

  1. Проучете „обекта“! Веднъж научили името на компанията, за която кандидатствате, набавeте достатъчно информация за: предмет на дейност, операции, индустрия/ сектор, основни играчи и конкуренти на пазара. Проучете по възможност своята дисциплина в сектора и фирмата.

  2. Вникнете в „ролята“! Изяснете си критериите и изискванията за позицията и до каква степен вашите качества, умения и опит съвпадат с тях. Обективно съпоставете Вашите положителни страни с търсения профил и наблегнете на тях при представянето си.

  3. Подгответе документите! Акуратно и детайлно покажете какво сте вършили за всяка компания, за която сте работили преди. Придайте индивидуалност и наблегнете на своите силни страни и постижения, за да дадете добавена стойност при разглеждане на кандидатурата Ви! Не влагайте твърде много творчество при оформянето, освен ако позицията не го изисква.

  4. Изпъкнете на интервюто! Изслушвайте, задавайте логични въпроси, аргументирайте се кратко, ясно и систематично. Поведението Ви трябва да бъде делово, целенасочено и професионално. Самочувствието Ви следва да отговаря на това, което носите и като потенциал за новия Ви работодател. Отличете се и направете приятно впечатление!

  5. „Поддържайте огъня жив“! Погрижете се да проследите етапите в процеса, да задържите интереса към себе си и да сте в готовност за следващия етап. Внимателно следете коментарите на посредници и работодатели, интересувайте се от развитието на процеса и настоявайте за обратна връзка. Продължавайте да се интересувате от компанията и имиджа на работодателя.

  6. Бъдете нащрек! В срок откликвайте при допълнителни въпроси. Телефонно обаждане, й-мейл със задача или тест, покана за следващо интервю ... бъдете на разположение и отговаряйте своевременно! Всяко забавяне не говори добре за Вас.

  7. Покажете ентусиазъм! Дори процесът да се проточи и сроковете да се удължат, реагирайте адекватно, не губете търпение и се настройте позитивно! Понякога нещата се решават на високо ниво в компанията, а това изисква съгласуване и време за преглед и становища. Вярвайте в положителния изход от процеса и нека това да личи по време на всички срещи и разговори.

  8. Затвърдете позиции! Предложете съдействие и асистирайте при нужда от проверка на референции или предоставяне на допълнителна информация към кандидатурата. Спестете време и съкратете процеса с навременни отговори и данни.

  9. Преговаряйте разумно! Отстоявайте интереса си и същевременно се стремете да постигнете взаимоизгодно споразумение. Приемете всяка среща, като нова възможност да опознаете един нов работодател и бизнес на пазара. Извлечете максимално от процеса лично за Вас и надградете поведението си. Бъдете готов на разумни отстъпки с идеята за постигане в бъдеще на целта си.

  10. Happy End! Поздравления, мечтаната работа е Ваша! Тържествувайте и се радвайте на новото стъпало в живота си. Обикнете новите си задължения, колеги и ръководители и дайте всичко от себе си, за да оставите следа като резултати и човешки взаимоотношения!