fbpx Почиваш ли си? А, не - работя! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почиваш ли си? А, не - работя!

Лежи си Хемингуей в градината на хамака. Минава съсед и го пита: 
- Почиваш ли?
- Не, работя. – отговорил писателят. 
Привечер съседът се връща и вижда Хемингуей да прекопава една леха, опитал се отново да го заговори:
- Работиш, а?
- Не почивам си, вече. 

На пръв поглед този диалог е забавен, но колко често се дразним на другите, смятайки, че те си почиват, а пък ние бачкаме. Точно така се възприема работата на мениджмънта, на търговците, на IT специалистите – всички те нищо не правят. Заявките си идват от само себе си, компютрите си цъкат просто ей така, проблемите се решават от само себе си. 

Търговците само бръмчат насам-натам и пият кафета, когато се приберат в офиса, вместо да свършат нещо си клатят краката и си говорят един с друг. IT-тата също - какво толкова правят, най-много да сменят някой тонер, а някои даже и това не правят, но не дай си Боже да блокира счетоводната система, леле майко този пак го няма. 
А шефовете - те така или иначе само ни тормозят с отчети и цифри, мандахерцат се наляво-надясно и само възлагат задачи, вместо да си ги свършат те.

Всъщност колкото повече в един екип се коментира кой, колко и как работи, толкова повече мотивацията в компанията спада и то до ниво под ватерлинията. Например, търговците цял ден са въртели из обекти на пазара, прибрали се преди малко прашни и потни, да, те нищо не правят в момента, т.к. когато не сте ги виждали, тогава са работили. IT-то обикновено работи извън вашето работно време, с цел да обнови базите данни и конфигурациите тогава, когато вие вече седите, пиете биричка и гледате „Ергенът“ или някой мач. Понякога контролинга на даден ръководител е много по-важен отколкото да ръкомаха в цеха и да вика по хората, но това другото не се вижда. Минавате покрай неговия кабинет, гледате го втренчен в монитора и си викате тоя сигурно цъка пасианс.

А той се звери в цифрите на ERP-то и търси грешки, направени от вас и ваши колеги, когато са правили съответните записи и когато ви каже оправете една или друга цифра, вие си мислете – е, какво толкова. Еми, понякога има разлика, ако въведете 3000 и 300 000. Ужким една нула, ама тя може да доведе до много проблеми в последствие, в закупуване на суровини, планиране на работни смени и машини и какво ли не още. 

Затова преди да съдите кой колко и как работи, се замислете изобщо разбирате ли от естеството на неговата работа.

Много често препоръчвам производствениците да се возят по един ден с търговците веднъж на три месеца. Търговците да помагат в склада, а не само да лаят по него. Преди много години, когато бях експорт мениджър в една компания, понеже постоянно критикувах склада, в един момент изпълнителния директор грък ме назначи за три месеца шеф на склада и то без да ме освобождава от другите ми задължения. Ей така, да видя какво е. И наистина видях. Да, справих се, но и си промених отношението към хората, товарещи по няколко тира на ден. 

Така че, когато някой „Хемингуей“ седи и гледа в една точка, докато цигарата му гори в ръката, не мислете, че блее - той може точно в този момент да решава проблем, касаещ цялата компания.