fbpx Сега е времето на малките фирми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сега е времето на малките фирми

Бизнес отношенията между двете държави са организирани в Бизнес клуб България-Белгия-Люксембург. Той е основан, за да поддържа постоянна връзка между белгийските фирми в България. Целта е да събира най-добрите практики и да информира за настъпващите промени в бизнес средата. Клубът не е институция, която съдейства за реализация на дейности, а е организация, която обединява хора с общи интереси. Негов президент е Йохан Де Смет-Ван Дам, който днес управялва собствена фирма в България, а преди това е бил начело на “Каменица” (2005-2007).

Г-н Ван Дам благоприятен ли е бизнес климатът у нас?
- По принцип бизнес климатът в България е подходящ, доколкото този пазар все още има добър потенциал за развитие. Като всички държави и България е засегната от кризата. Това прави бизнес средата тук още по-отворена за чуждестранни инвестиции. Като навсякъде климатът днес е най-добър за МСП, които могат да се приспособяват по-бързо към новите условия.

Какви интереси имат белгийските компании за развиване
на бизнес в Българя?

- Както в повечето централноевропейски държави и тук най-добре развит е бизнес, при който производството е в страната,
а продажбите са в други държави. Секторът на услугите е все още слаб тук. Свързан е преди всичко с доверие, но докато сивата икономика е в такива големи размери, доверието остава спорно. Но необлагаемият плосък данък от 10% е много атрактивен за белгийските компании.

Как виждате развитието на двустранните бизнес отношения?
- Аз лично смятам, че двустранният бизнес ще се ограничи в следващите години. Доста български компании имат да израстват още. Преди да мислите за чужди държави, трябва да изградите структура, която не е фокусирана върху вътрешната оптимизация, а към външната. Можете да постигнете успех в чужбина, само когато сте успешни на собствена територия.
Другият проблем е в доверието. Трябва да вярвате на вашия партньор от другата страна. Това означава, че трябва да гледате на нещата в дългосрочен план. Това все още не е приоритет в България, защото повечето хора търсят успехите в краткосрочен план. Бизнесът в чужбина означава постоянство и повече усилия от бизнеса в собствената страна.

Как се открива фирма в Белгия?
- Регистрацията много прилича на тази в България. Различното е, че в Белгия цялата организация ви ръководи през първите години. Помагат в счетоводството, правните въпроси и т.н., което не е гаранция за успех, но много помага.

Какво ще посъветвате български бизнесмен, който има желание да стартира бизнес в Белгия?
- Да се консултира с колегите си с подобен бизнес и да се поучи от грешките им. Трябва да приспособите бизнеса си за белгийска среда. Трябва да намерите точните хора да управляват фирмата ви, за предпочитане местни хора. Ако имате белгийски бизнес партньор, дайте му правилните отговорности и споделете познанията си, защото и белгийците, и българите бързо се учат.