fbpx Създайте продукт и не го разваляйте в името на парите! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Създайте продукт и не го разваляйте в името на парите!

Веселина Мутафчийска

Създайте продукт и не го разваляйте в името на парите!

Веселина Мутафчийска има привилегията да живее на чист въздух и всеки ден очите º да се пълнят с красотата на Рила и Плана планина. Тя е родена в Самоков. Завършила е ТОХ (сега гимназия по туризъм) там. На 20 години напуска България и се установява в Холандия. В “ниската земя" завършва мениджмънт, икономика и право. Връща се и от 6 години се занимава със селскостопански животни. Сама признава, че в нея вече се крие “ветеринарен лекар". Убедена е обаче че, призванието и е това, което е в момента - на първо място майка, човек, ценящ себе си и другите, и производител на чиста храна. Заедно със съпруга си създават ферма “Елата". Само на 20 км от столицата, скътано в склоновете на Плана планина, на това място властва природата и думи като стрес и градски трафик са непознати.Като начало искам само да кажа, че нашата ферма не я поставяме под етикета био и еко. Напоследък много се злоупотребява с тези думи. Много модерно звучи еко-хотел, в който въщност няма нищо “еко" или биодомати, отглеждани не в почва, а в изкуствена гъба, наторявани с пестициди. И за да избегна тези думи и да не обидя коректните си биосертифицирани колеги, предпочитам продуктите на ферма “Елата" да се наричат натурални. Аз мога да говоря за малките семейни ферми, които произвеждат продукти по природосъобразен начин, целящи качество, а не количество. Всички ние мислим не само за бъдещето на собствените си деца, а и за онзи таргет от клиенти, които са запознати със “здравословния" принос на евтини и некачествени храни. Създатели на фермата сме със съпруга ми Росен, а самото º раждане и израстване премина много плавно. Но истинската причина за старта на млечното производство е синът ни Спартак.

По какво се различава вашият бранд от другите?
- Когато човек е ръководен от сърцето и душата си, всичко, което създава, е успешно! Много начинаещи в сферата на био, еко и натуралните продукти допускат една огромна грешка - тръгват отзад напред! Искат първо да изчислят процента потребители, маржа, печалбата и тогава мислят за това, което ще предлагат. А при този тип производството, в основата е самият продукт. Нашата ферма се занимава предимно с млечни продукти. Можеше да започнем с крави, които дават по 30-40 л мляко на ден, но тогава нямаше да се различаваме от останалите мандри и ферми. Ние сме се насочили към запазването на български породи животни, като каракачански кон, каракачанска овца и българско родопско говедо. Вярно е, че родопските ни крави (събирани една по една от родопски села) дават сравнително малко мляко, но за сметка на това, е доста плътно и маслено.
Храненето на животните и начинът им на отглеждане също са от огромно значение. Свободното пасищно отглеждане и хуманното отношение са само плюсове към крайния
продукт.

Кое създава допълнителна стойност за един бранд?
- В нашия случай - ние самите, като хора. При нас не се губи връзката потребител - производител. Директният контакт е от изключително значение. Продуктите ни не са просто част от витрината в магазина - те имат лице, имат човек, заставащ зад тях, имат глас, даващ отговори.

Какво трябва да се има предвид, когато се създава бранд?
- Пак повтарям - самия продукт! Решете какво искате да произвеждате, помислете къде и как ще го отглеждате. Много добре начертайте целта си - дали ще търсите големи приходи и печалби, или работата преди всичко ще ви носи удоволствие, наслада и удовлетворение.

Как се изгражда доверие у потребителите/феновете към продукта?
- Доверието се изгражда бавно и с постоянство! В нашия случай бавно, защото не сме стартирали с много пари! При нас нещата се развиха съвсем постепенно, без излишно напрежение. Започнахме с една крава, за да има мляко за детето ни. Увеличихме на 3, 5, като в момента имаме 12 крави и 2 юници. Израстването трябва да става постепенно и до степен, с която можеш да се справиш. Не трябва да се опитваме да надскачаме себе си!

Постоянството в качеството също е от значение. Много често колегите, за да направят повече клиенти и да продават повече, забравят основния път, по който някога са тръгнали. Когато количеството се увеличи, то ще е за сметка на нещо друго - качество или цена. Потребителите искат да усещат постоянството в продуктите. За тях е важно да знаят къде се отглежда продуктът, присъстващ на трапезата им. Това което ние предлагаме на всеки, който иска да се запознае с нашата ферма и продуктите, е да ни посети на място. Когато хората се докоснат до производството, животните, могат да задават директни въпроси и да получат отговори, усетят мястото и нас като хора, те започват да градят и доверие в това, което им предоставяме и те консумират. Много по-важно, обаче, е да запазиш това доверие! А това става с постоянство от страна на производителя.

Различава ли се по нещо маркетингът от този при другите продукти?
Какво търсят потребителите в една марка продукти?

- Търсят различното, чистото, натуралното, човешко отношение. Мисля, че всеки, който се е уморил да гледа и чете какви видове "Е-та" има в една храна, колко "суха кръв" има в един колбас, прибягва до производители като нас. Запознава се с процеса на отглеждане, процеса на производство, започва да се доверява и когато е сигурен, че това е “нещото", което търси, започва да го използва. И това е моментът, когато производителите трябва да бъдат изключително коректни към изградената потребителска мрежа от доверие.

Кой инструмент работи най-успешно за налагането на бранд - реклама, PR, развитие на сайт, интернет маркетинг, активно участие
в социалните мрежи, друго?

- Изграждането на сайта ни помогна много, също активното учатие в социалните мрежи. Съвременните хора днес са там. Но няма нищо по-силно от рекламата между приятели - от уста на уста. Хората все още имат доверие в себеподобните си. Малките ферми нямат финансовите възможности да си позволят PR, билбордове, платена реклама по нета или списания. Те разчитат единствено на собствения си продукт, който трябва да бъде достатъчно добър, за да бъде рекламиран от един потребител на друг. А когато имаш такъв продукт и изградено доверие, тогава и продуктът се търси.

Как да излезем с едни гърди напред пред конкуренцията?
- С истина, откритост и чистота в действията си! Една жена, която купува редовно прясно мляко от години, ми каза нещо важно още в началото на познанството ни, което стои дълбоко в душата ми: “Млякото ви е много вкусно и хубаво! Гледай да не го развалиш в сремежа си да спечешиш повече!” Това е съвет, който бих предала напред, бих дала на бъдещи колеги! Създайте продукта и не го разваляйте в името на парите!

Facebook коментари