Умникът и глупакът

Умникът и глупакът

Срещнали се двама приятели от студентската скамейка. Навремето единият бил отличник, а другият – едва кретащ. Отличникът завършил с отличие, а кретащият дори не успял да си вземе дипломата.Умникът завършил медицина в България и престижно бизнес училище в чужбина. Работел като изпълнителен директор на международна фармацевтична компания. Карал Ауди-6, имал си нужните технически атрибути на формалната власт – i-Phone, i-Pad – дано да прихване нещо от стила на великите лидери.Глупакът установил, че формалното образование не му приляга. Дори притъпява мозъка му. По природа креативен, когато се опитал да учи от учебник, открил, че подобен текст не му е нужен, за да прави пари. Осъзнал, че научава много повече в процеса на работа – от приятелите или просто от хората, с които се среща. И така му хрумнала идеята да започне собствен бизнес. При това не какъв да е, а бизнес на знанието. Хората от обкръжението му били много интелигенти и го научили на много неща. В неговия бизнес ученето било като дишането. Всеки ден, заобиколен от толкова учени хора, глупакът усвоил по малко от много неща. Достатъчно, за да може да прецени какво да купи, на каква цена, кого да наеме, при какви условия, какво да произведе, на кого да го продаде и на каква цена.Умникът разказал на приятеля си за своята горест. Имал си всичко, но едно си нямал – свобода. Искал да опита от софрата на своя приятел глупака. Искал да узнае как се чувства един човек, който не е залягал над книгите, но изглежда успял и щастлив от живота. Глупакът му предложил:

- Иди и поработи за една седмица на моето място, а аз ще ида на твоето.

- Страхотно – казал Умникът.Речено-сторено. След седмица се видели и Умникът изглеждал напълно изтощен.

- Но как издържаш цялото това дърдорене от толкова много всезнайковци?! Дума не можах да обеля. Нищо не решихме, а мен главата ме заболя от опити да ги науча на нещо. Мисля, че твоята работа не е за мен. Ти пък сигурно си се изморил от говорене …

- Ами знаеш ли, като влязох в заседателната зала, там всички чинно стояха и чакаха от мен да говоря. А понеже аз нищо не знам за тяхната работа, започнах да ги питам и така научих, че продажбите ти ще започнат да куцат от следващия месец. Твой конкурент е започнал акция с твоите лоялни клиенти, която в североизточния регион дава добри резултати за тях и лоши за вас. И между другото, хората ти са читави и знаят много.

- Не мога да повярвам! Та някои от тях не обелват и дума по време на заседанията. Единствено Георги и Теодора са активните.

- А, забравих да ти кажа, че и двамата ги изпратих по един проект в чужбина да впечатлят ръководството с новата ви програма „Лоялни днес – печеливши утре“. Останалите така се разприказваха, че не можах да им затворя устата. И вече имаш нова стратегия за действие. Като обереш плодовете, ела да ти разкажа за последния си бизнес проект в твоята експертна област…www.leadway.org/

 

 

Facebook коментари