fbpx За да си добър ювелир не е нужно да копаеш диамантите, точно обратното! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

За да си добър ювелир не е нужно да копаеш диамантите, точно обратното!

Много често приятели и познати, а и потенциални клиенти ми задават следния въпрос: как така консултираш бизнеси, които не разбираш или по-точно не знаеш спецификата им? 

Моят отговор е - не е нужно да копаеш диамантите, за да си прекрасен ювелир, точно обратното - трябва да нямаш никаква емоция към копането и тежкия труд, за да успееш да изваеш брилянт от този къс пресован под високо налягане чист въглерод.

Когато навлизаш в детайлите на процесите, ти започваш да не виждаш проблемите безпристрастно и да оправдаваш неефективността и навиците в компанията, в индустрията, в държавата.

Когато имате консултант, но най-вече нов служител в екипа, питайте го какво му прави впечатление, как вижда нещата още в края на първата седмица, насърчавайте го да говори в края на всеки ден, как вижда това или онова, какво е правил през деня и как вижда бъдещата си работа. Това е много важен момент от задържането и повдигането на мотивацията на новите хора още от ден 1. 

Както знаете първото впечатление не може да се замени с второ или това след три месеца, затова постарайте се първата седмица да покажете внимание и интерес към вижданията на новия служител. Така най-точно ще определите дали ще се впише при вас или не. Свежите идеи и креативност трудно може да очаквате да дойдат от старите кадри, т. нар. от мен корпоративна аристокрация – служителите на десетина години със своите привилегии и кръгове на влияние, виждат своята основна задача в компанията да запазват статуквото си, а после, ако остане сила и мотивация за всичко останало, а то обикновено не остава, да свършат нещо, да спечелят нов клиент, да предложат план за следващите три крачки напред на фирмата.

Новият служител, новият клиент, консултант, треньор, ментор или човек, който по някаква причина се сблъсква с вашия бизнес, без да е обременен, това са източниците на ценна информация, която може да ви позволи да промените бизнеса си в по-добра посока, да промените себе си изобщо. Дайте шанс на другите да ви дадат това, което могат, питайте ги, или поне ги чуйте.

Преди месец имах удоволствието да водя обучение на екипите от България, Румъния и Гърция на голяма мултинационална компания и справих се изключително добре. Вечерта един от регионалните мениджъри в компанията за региона на Плевен, пил три ракии, както и аз, ми заяви, че след като получили инфото, че по време на тиймбилдинга ще имат мотивационна лекция, са ме проверили в интернет и изобщо не се впечатлили от мен, но представянето ми било блестящо и искали отново да съм част от техните събития. Почувствах се като капитана на Титаник, виждайки ледената смърт на кораба пред себе си. Аз си мисля, че всичко, което правя в дигиталното пространство е достатъчно и супер, а оказа се точно обратното и ако не бях чул този човек, спазвайки принципа In rakia veritas, едва ли щях да предприема всички разговори и нови стъпки от тази есен, която предстоят, за да сме по-по-най и в дигиталния маркетинг. 

Това, че не копаят вашите диаманти не означава, че не виждат как те могат да се превърнат в скъпоценни камъни, напротив. Всеки клиент е ювелир, който може да превърне вашия бизнес в брилянт и то като е взискателен и постоянен в своите изисквания по отношение на качество и устойчивост. 

Една от фундаменталните грешки в бизнеса като цяло е, че слушаме себеподобните си, тези в сферата, в която сме и не обръщаме внимание на мнението на тези, които са извън тази нея. Ако искате да направите истински скок в развитието си, чуйте тези, които нямат общо с вашата индустрия. Ако искате да сте в крак с илюзорното съвремие, чуйте лидерите на съвремието, но те няма да ви кажат какво ще правят за напред, те ви казват какво са правили вчера. 

Пишейки тези редове, съм си пуснал една от може би най-великите песни по отношение на комуникацията между хората: Come talk to me на Питър Гейбриъл. Слушайте я често и казвайте на хората да идват и да си говорите, това ще ви даде много в развитието ви като личности и съответно като лидери във вашата вселена.