fbpx Среща с Белла Стоянова, маркетинг комуникации на Ford | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Среща с Белла Стоянова, маркетинг комуникации на Ford

Винаги съм смятала, че човек върви с името си напред и макар, че той не си го избира, то идва съвсем на място и му се пада най-точното. Нейното име и подхожда изключително – Белла – на италиански bella е красива. За нея обаче тази красота важи най-вече като душевно излъчване. То е толкова директно и искрено, че те предразполага и си готов с открито сърце да работиш с нея. За повече от десет години, в които я познавам като ПР на автомобилите Ford, сме изминали много километри в тестове на нови модели и винаги организацията на събития е била на ниво. Винаги  си е личало, че обича работата си и всичко прави със сърце. Белла е от хората, които реагират веднага на всяко журналистическо питане или молба. Стриктна и дисциплинирана, успява да завърши две гимназии едновременно, посещавайки едната като частна ученичка. След това завършва МИО. Свикнала на повече натоварване, докато следва работи в адвокатска кантора. През 2004 г. постъпва в Мото-Пфое (официалният представител за България на Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover) първоначално като технически сътрудник и вече над 10 години отговаря за маркетинг комуникациите на Ford.

Белла, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- Истината е, че, завършвайки училище, бях много запалена по журналистиката и си представях как водя разследвания по наболелите теми и правя репортажи от горещите точки. Записах обаче МИО и след като постъпих в Мото-Пфое, толкова се увлякох от работата на ПР-ите, че с голям ентусиазъм се кандидатирах за тази позиция, когато се освободи. Винаги съм имала бензин в кръвта и това беше чудесна възможност да се доближа още повече до колите. Започнах да ги изучавам отблизо, интересувах се от всяка новост, свързана с тях и потапяйки се в света на Ford, се влюбих в марката.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- Когато направим пробив. Когато вдигнем летвата толкова, че другите да ни следват. И когато чуя от колеги от други марки: „Иска ми се тази кампания да беше наша“, а от приятели „Браво, правите нещо голямо!“. Веднага се сещам за два чудесни примера. През 2011 г. представихме новия Focus изцяло онлайн. Направихме супер иновативен лонч, за който дълго се шумеше. Блогъри от различни сфери тестваха Focus-а и споделяха впечатленията си от него, а цялото съдържание се качваше в реално време в сайт, който пък беше номиниран за БГ сайт на годината. Получи се чудесна кампания, много интересна откъм съдържание, набра популярност и представихме един от най-важните си модели по изключително нестандартен начин, при това – за първи път в България. Другият ми пример е Световният рекорд на Гинес за най-дълга колона от автомобили Ford, в който се включиха толкова много ентусиазирани фенове – гордост за всяка марка! Подобрихме два пъти предния рекорд, поставен не къде да е, а в САЩ. През 2016 г. на Северната тангента в София се събраха над 3000 човека и 1527 автомобила влязоха в историята на най-масовото шествие с Ford автомобили на планетата! Ненадминато и до днес.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- Разлика има, както и взаимно допълване. Чрез рекламата предаваме директното послание към потребителя и в общия случай гоним продажби или познаваемост. ПР-ът изгражда имидж, той е тънката червена линия, която отличава една марка от друга, придава ѝ характер и обвързва бранда с конкретни ценности.

Има ли безплатен ПР?

- И да, и не. От една страна може да говорим за такъв, когато няма налице реално плащане. Зад тези случаи обаче обикновено стоят много усилия и сериозна работа, за да се достигне до етап, в който „безплатният ПР“ е естествено следствие от дългогодишни добри взаимоотношения с медиите. От друга, безплатният ПР може да действа на принципа „от човек на човек“ – когато някой ползва твоя продукт или услуга и е доволен дотолкова, че сам го препоръчва на близките си. Един доволен клиент затова е толкова ценен – подсилва въздействието на бранда.

Как днес дигиталният свят променя комуникациите?

- Промяната е осезаема. Днес милиарди хора от всички краища на света по всяко време имат достъп до всевъзможни средства за комуникация и това едновременно ни сближава и отдалечава. Един от парадоксите на нашето време.

Комуникацията между потребител и марка е на един клик разстояние, максимално улеснена е. Тя е двупосочна, изисква бързина и адекватни действия. Бизнесът се променя заедно с технологиите и е много по-различен от преди години. И тепърва предстои да се революционизира – все по-масово хората по света се отказват от собствеността и се ориентират към споделяне, вкл. на автомобилите си. В мегаполисите “car sharing“-ът набира голяма популярност, както и наемането на автомобил за кратки разстояние. В България функционират такива проекти и стават неизменна част от съвременниия начин на живот. Автономните коли ще си комуникират помежду си, с пътищата, с пътниците.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Не харесвам празните приказки, лицемерието и превзетостта. Интригуват ме откровените разговори, откритите хора и силните характери. Също – добронамереността между хората.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Занимавам се с йога, осигурява ми баланс. След тежки и много натоварени дни отивам в залата и се чувствам като обновена. Обожавам музиката и танците, неразривна част са от мен. Животът сигурно би бил много скучен и сив без музика, дори не си го представям. Обичам да се виждам с приятели, да излизам навън, да се разхождам и ако ме навият, ходя на планина:) Друго любимо ми е театърът. Напоследък не успявам да го посещавам толкова често, колкото ми се иска, но не губя връзката с него. Имаме си дългогодишна любовна история:) Напоследък се увличам от фотография, искам да се усъвършенствам и да правя шедьоври. 

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- Намирам я в себе си, вглеждам се вътре в себе си и когато нямам вече сили да се справя с нещо или да продължа, изчаквам малко и отново намирам искрата. Упорита съм и не обичам да се отказвам. Много помага и това, че работя с готини колеги, които мога да нарека и приятели.

Какво би учила още?

- Ходенето на лекции и уроци е много далеч от начина ми на живот днес. На практика уча нещо ново почти всеки ден, много приятно усещане е. Имам желание да усъвършенствам сегашните си познания, да придобия нови умения. Голямо удовлетворение изпитвам, когато днес успея да направя нещо, което доскоро не съм могла.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искала да прочетеш или чуеш?

- Денят ми започва рано, малко след 7 ч. Обичайно наваксвам с новините по радиото на път за работа и след това в интернет. Слушам музика, тя ми дава добър старт на деня.