fbpx Заплатата не е най-важният фактор за IT специалистите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Заплатата не е най-важният фактор за IT специалистите

Социалните придобивки са важни за IT хората, но определено не толкова, колкото фокус по принцип им поставят компаниите. Почти 30% от IT професионалистите пък всъщност нямат предпочитания за каква компания ще работят, а най-важно за тях е екипът, което значително изпреварва заплатата като фактор при избор на работодател.До 3 години близо 30% от специалистите смятат, че ще работят изцяло дистанционно, но по-значителната част всъщност искат да работят хибридно. Много голяма процент от IT професионалистите са доволни от баланса между работа и личен живот, което е несъмнено добра новина на фона на бурното развитие на сектора, липсата на кадри и оттам - натовареността на вече работещите в IT фирмите.

Това показва проучване на специализирания сайт за IT обяви за работа DEV.BG проведено през януари-април тази година

IT индустрията нараства с близо 600 млн. лева и това я превръща в най-бързо растящия сектор - с по около 20% годишно от 2015г. насам.

Традиционно липсата на кадри се приема за проблем пред индустрията, но в допитването на платформата за IT работа DEV.BG някои от респондентите посочват като положително наличието на много свободни позиции и различни компании, които търсят служители. Евтината работна ръка също се определя от част от участниците като позитив, въпреки че все повече се говори за изравняване на заплащането с развитите страни в Западна Европа.

Значителен процент респонденти поставят липсата на достатъчно български продуктови компании на второ място сред слабите страни на бранша. В сектора отдавна се говори, че трябва да се сложи повече фокус върху предприемаческата екосистема, стартиращи компании, нуждата да се развиваме в посока създаване на собствени продукти. Първият български еднорог вече е факт, но IT специалистите все още не виждат достатъчен напредък в тази посока. В същото време в България има вече много големи аутсорсинг компании, навлизат и нови и всички те „дърпат“ сектора напред.

Запитани кои са трите най-важни неща за тях на работното място, близо 60% от респондентите поставят начело колегите и екипа. С това категорично оставят заплатата на второ място по значимост. В топ 3 влизат проектите и типа работа, а малко след това се нареждат възможностите за развитие. Веднага след това по значимост е мениджмънта на компанията. 

Като най-голямо предизвикателство участниците посочват динамиката на работата и честата смяна на проектите. Данните са на база спонтанни отговори и се отчита като казус за определена част от IT хората. На второ място са високите технически изисквания и сложност на проектите, а в топ 3 основни предизвикателства попада и темата за комуникацията между хората и екипите.

Над половината от респондентите (56.5%) посочват, че искат да работят в продуктова компания. Това, което прави впечатление обаче е, че за близо 30% от IT специалистите няма значение видът компания и биха работили и в продуктова и в аутсорсинг организация. Относно произхода на фирмите – струва си да се отбележи, че над 40% не посочват предпочитание, а 18.4% от респондентите заявяват, че искат да работят за българска фирма.

62.9% от IT хората очакват след три години да работят хибридно. Близо ⅓ (27%) от респондентите пък споделят, че ще работят изцяло отдалечено. Тези, които предпочитат да работят от офиса са само 8.3%.

Близо 50% от анкетираните споделят, че най-важната им придобивка е допълнителното здравно осигуряване – нещо, което всички компании по принцип предлагат. Второто място обаче заема осигуряването на месечна карта за спорт. Според данните от проучването този по-скоро незначителен разход за компаниите може да има тежест за IT специалистите при избор на бъдещ работодател пред друг, който не предлага такава придобивка. На третото място сред най-желаните бенефити се нареждат допълнителни дни отпуск към задължителните 20 годишно.